Slůně v ZOO Ostrava statečně bojuje, přišla dobrá zpráva

Ostrava - Sloní mládě, které se narodilo v úterý v ostravské ZOO, je holčička a po dlouhých hodinách konečně udělala ošetřovatelům radost. Poprvé se napila z láhve a hned spořádala celý litr mléka.

Ošetřovatelé v ostravské zoologické zahradě stále bojují o život malé sloní slečny. Ta totiž už od úterního porodu nepřijímá mateřské mléko. Teď se jim ale povedlo slůně nakrmit alespoň z lahve.

Po čtvrtečním riskantním kroku, kdy ošetřovatelé museli malou slonici nakrmit pomocí sondy, slaví první úspěch. Zároveň ale dodávají, že mládě ani zdaleka nemá ještě vyhráno. Celý den i celou noc ale ošetřovatelé z malého slůněte nespustili zrak a všimli se, že má tendenci olizovat ochranné látkové sítě.

Proto vyzkoušeli metodu navození sacího reflexu jako u telat. Napustili látkové pleny mlékem a slůně se o ně začalo hned zajímat. Potom pomalými krůčky se podařilo malou sloní slečnu navést na náhražku mléka v lahvi a ta z ní začala sát.

Celou dobu však na ni dohlížela její máma Vishesh, kterou zřejmě včerejší nervozita přešla. Nejdůležitější teď je, aby mládě co nejdřív začalo sát mléko přímo od matky, protože ze statistik jasně vyplývá, že přežívá a dospělosti se dožije jen mizivé procento mláďat, která jsou krmena náhradou mateřského mléka.

Malou slůní slečnu porodila sedmnáctiletá slonice Vishesh v úterý ráno. Je to už její druhé mládě, první přivedla na svět v březnu 2011. To bylo vůbec první slůně narozené v Česku, bohužel po dvou měsících uhynul na selhání oběhového systému.

Související

Ilustrační foto

Smutek v ZOO Ostrava, lev indický musel být utracen. Proč?

Ostravská zoologická zahrada nechala ve čtvrtek utratit šestnáctiletého samce lva indického Sohana. Důvodem byl vysoký věk a zhoršující se zdravotní stav zvířete. V Ostravě tak zůstává jen jedna samice, zahrada jedná o možnostech dovozu nových zvířat. Lvy indické se totiž přes veškerou snahu doposud nepodařilo v České republice rozmnožit, řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Více souvisejících

ZOO Ostrava Sloni

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy