Soud v kauze Duchcov odročen, bude další dokazování

Ústí nad Labem - Krajský soud v Ústí nad Labem odročil hlavní líčení v kauze brutálního útoku v Duchcově na Teplicku. Obžaloba z něj viní pětici lidí, mezi nimi jednoho mladistvého. ČTK o tom informovala mluvčí soudu Markéta Morkusová. Trestní senát se k případu vrátí znovu 7. března. Jednání soudu je neveřejné.

"Strany učinily další důkazní návrhy, soud tedy jednání ještě odročil. Bude tedy probíhat další dokazování a měly by zaznít i závěrečné řeči," řekla ČTK Morkusová. Během čtyřdenního hlavního líčení vypovídali obžalovaní, poškození, svědci i znalci.

Případ se stal loni v noci na 18. května. Útoku předcházela potyčka u jedné z duchcovských restaurací, kde nejmladší z obžalovaných společně s dalším mladíkem chtěli ukrást kolo. 

O dvě hodiny později podle spisu vyvolal mladistvý útočník konflikt s manželským párem v nedaleké ulici Bratří Čapků. Mladík pak téměř dvoumetrovou větví na muže zaútočil. Poté se k němu přidali další tři útočníci a brutálně napadli i manželku zbitého muže. Žena skončila po útoku v nemocnici s pohmožděninami, léčí se ale dodnes. "U poškozené se rozvinula posttraumatická stresová porucha se symptomy agorafobie s panickou poruchou," napsala v obžalobě státní zástupkyně.

Psali jsme:
Teror z Duchcova se vrací: Soud začal projednávat útok Romů Drsné VIDEO z Duchcova: Byla to pouliční válka, kde šlo o život
 

Obžaloba nebyla podaná na rasově motivovaný čin, právní zástupkyně poškozených manželů Klára Kalibová ale už dřív řekla, že o rasismus šlo. Její klienti u soudu žádají odškodnění. 

Podle serveru iDnes.cz žádá napadený muž 400.000 korun, jeho manželka 600.000 korun. Podle předsedkyně senátu Jany Kurešové už asi 20.000 korun útočníci svým obětem zaplatili. "Nejprve deset tisíc a pak další částky po dvou nebo dvou a půl tisících podle toho, co našetřili," řekla soudkyně serveru. Majitel kola dostal podle serveru od útočníků 10.000 korun a víc už nežádá.

Podle socioložky Jiřiny Šiklové není situace Romů v České republice tak dramatická, jak by se na první pohled mohlo zdát. "Ve srovnání s Evropou situace napjatá není," uvedla Šiklová.

Důvodem podle ní je, že Romů v České republice není takové množství, mnozí z nich jsou navíc bez problémů integrovaní. Socioložka poukázala i na festival Khamoro. "Kdyby u nás byla opravdu situace tak špatná, tak by k nám romští umělci ze zahraničí nepřijeli," řekla Šiklová.

Problémy Romů podle nich nejsou jen ekonomické a jejich řešením tak není jen najít pro znevýhodněné lidi práci. "Nejde jen o to, najít lidem práci, ale také o to hledat i ty pozitivní věci, které na Romech jsou," uvedla socioložka. Spíše než sociálně-ekonomický faktor podle ní hraje v případě Romů roli sociální vyloučení. Rodina útočníků z Duchcova ostatně podle Šiklové vlastní tři domy. Velkým problémem je i podle socioložky generalizace problému na celou romskou komunitu.

Související

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Více souvisejících

soudy Romové Duchcov

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy