Slůně v ZOO Ostrava se nevzdává. Jaké má šance? Nové info

Ostrava - Třítýdenní slůně z ostravské zoologické zahrady stále nepije mateřské mléko. Laktace u matky Vishesh navíc výrazně zeslábla a mateřské mléko, které slonice produkuje, je už natolik řídké, že by se jím mládě už nedokázalo uživit. Zoo se proto nebude pokoušet o navedení mláděte ke strukům matky a malá sloní samička bude dále krmena umělou náhražkou. Novinářům to dnes řekli pracovníci zahrady.

Zoo se s překážkami při odchovu mláděte musí potýkat od jeho narození. Slůně nejprve nemělo dostatečně vyvinutý sací reflex, a tak zpočátku nepilo ani náhražku z lahve a hrozilo, že vyhladoví. Pracovníci zoo proto podnikli poměrně riskantní oddělení od samice, která není zvyklá na přímý kontakt s lidmi a mládě nakrmili sondou přímo do žaludku. Pak jej vrátili k matce. Poté co si pracovnici zoo všimli, že slůně olizuje ochranné látkové sítě, nabídli mu pleny napuštěné mlékem. Mládě z nich skutečně začalo cucat a následně začalo pít i z lahve.

V zoo se i přesto nadále snažili přimět slůně, aby začalo pít mateřské mléko. Několikrát se pokusili částečně uspat jeho matku a navést mládě přes bezpečnostní bariéru ke strukům slonice. Tento postup je však riskantní nejen pro ošetřovatele, ale navíc je i velkým rizikem a zátěží pro organismus slonice. Protože by už mateřské mléko v nynější fázi slůně uživit nedokázalo, zoo se rozhodla tyto pokusy o navedení ukončit.

"Intenzita krmení (náhražkou) ani množství mléka se samozřejmě nemění. Pokud bude všechno v pořádku, tak by se ta krmná dávka měla zvyšovat, máme na to několik různých studií a tabulek," řekl ošetřovatel slonů Pavel Zvolánek.

Další osud slůněte je však nejistý

Ze všech statistických informací z takřka celého světa, které dosud zoo získala, totiž vyplývá, že mláďata, která nikdy nepila v dostatečném množství mateřské mléko, se nedožijí dospělosti. Šance, že by se tak stalo u ostravské sloní samičky, je tak velmi minimální. "V podstatě jakýkoliv úspěšný odchov do dospělosti se rovná zázraku. S tím jsme do toho šli, s tím v tom pokračujeme a nic jiného nám nezbývá," řekl Zvolánek. Slůněti se aktuálně daří dobře. Další vývoj však nelze odhadnout.

Podle Zvolánka je ale obrovským přínosem, že slůně zůstává u své matky. Vishesh a celé ostravské sloní skupině to totiž dává šanci, aby se dále vytvářely a upevňovaly rodičovské a sociální vazby mezi slonicemi.

Pracovníci zoo dnes uvedli, že případ ostravského slůněte je velmi složitý, a ne vždy je postup pracovníků zoo zcela chápán laickou veřejností. Lidé zoo například radili, aby slonici podojili a mlékem nakrmili mládě. Tento postup je ale nereálný. Kromě váhy slonice a faktu, že jde o nekontaktní zvíře, by odebrání jednoho litru mléka trvalo asi hodinu. Slůně ho přitom potřebuje denně osm až deset litrů. "Sami se chytáme jakékoliv naděje, čehokoli, co bychom mohli udělat lépe a v podstatě jakákoliv dobře míněná rada, která od lidí přichází, tak už buď byla provedena, nebo je v této situaci nereálná," vysvětlil Zvolánek.

Podle něj péče o sloní mládě není rozhodně otázkou peněz. Například umělá náhražka mléka je finančně velmi náročná. Navíc si zoo nemůže vybírat z žádné široké škály produktů, protože na trhu neexistují. "V současné době se v Evropě vyskytuje jediná tato náhražka, která se dováží z Německa," řekl Zvolánek.

Zoo chce návštěvníkům dosud uzavřený pavilon slonů v následujících dnech v nepravidelných intervalech zpřístupnit. Doba i délka jeho otevření však bude záviset na aktuálním dění. V případě, že by sloni jevili jakékoliv známky nervozity, pavilon bude znovu dočasně uzavřen.

Související

Ilustrační foto

Smutek v ZOO Ostrava, lev indický musel být utracen. Proč?

Ostravská zoologická zahrada nechala ve čtvrtek utratit šestnáctiletého samce lva indického Sohana. Důvodem byl vysoký věk a zhoršující se zdravotní stav zvířete. V Ostravě tak zůstává jen jedna samice, zahrada jedná o možnostech dovozu nových zvířat. Lvy indické se totiž přes veškerou snahu doposud nepodařilo v České republice rozmnožit, řekla dnes ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Více souvisejících

ZOO Ostrava Sloni

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy