Stíhání Hušáka je zastaveno. Za podvod mu hrozilo až deset let

Praha - Městské státní zastupitelství v Praze dnes zrušilo trestní stíhání bývalého šéfa společnosti Sazka Aleše Hušáka, který byl obviněný z pokusu o podvod. Kauza se týká směnky na 50 milionů korun, kterou chtěl Hušák údajně vyplatit od podnikatelů Martina Ulčáka a Marka Dospivy. ČTK to sdělila Hušákova advokátka Klára Samková a informaci potvrdila také mluvčí žalobců Štěpánka Zenklová. Podle žalobce byl postup policie nezákonný. Proti rozhodnutí nelze podat stížnost a případ je odložený. Hušákovi hrozilo až desetileté vězení.

Státní zastupitelství zrušilo trestní stíhání z konce února poté, kdy proti němu podal Hušák stížnost. "K dnešnímu dni obvinění JUDr. Aleše Hušáka zrušilo a věc odložilo," napsala ČTK Samková. Státní zástupce podle ní v odůvodnění uvedl, že policejní usnesení o zahájení trestního stíhání se ruší "z důvodu jeho nezákonnosti a věc odkládá proto, že ve věci nejde o podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak".

Trestní řízení proti Hušákovi je podle Zenklové definitivně skončené, protože proti usnesení žalobců není další stížnost přípustná.

Trestní oznámení kvůli směnce podal na Hušáka právě jeho bývalý blízký přítel Ulčák a Dospiva, šéf investiční skupiny Penta. Směnku na 50 milionů korun Hušák uplatnil vůči Ulčákovi a Dospivovi u pražského městského soudu loni v březnu. Soud vydal platební rozkaz, proti němuž se ohradil jak Ulčák, tak Dospiva, který na směnce figuruje jako ručitel.

Muži tvrdili, že platnost směnky dávno vypršela. Při následném líčení se soud postavil na jejich stranu a žalobu někdejšího šéfa Sazky na zaplacení milionů zamítl. Tento závěr následně potvrdil i odvolací Vrchní soud v Praze. Stanovil také to, že Hušák musí každému z podnikatelů uhradit přes 150.000 korun za právní zastoupení. Případ ještě řeší v občanskoprávním sporu v dovolacím řízení Nejvyšší soud, dodala Samková.

Roční plat Hušáka byl v době, kdy Sazka zkrachovala (jaro 2011), 50 milionů korun. Smlouva mu zajišťovala právo používat soukromé letadlo, k dispozici měl i osobního kuchaře, řidiče a další asistenty. Na náklady Sazky je mohl využívat i během dovolené, dále dostával každý měsíc sto tisíc na drobné reprezentační výdaje, které nemusel dokládat účty, k dispozici měl dva služební vozy, dva osobní řidiče, nadstandardní zdravotní pojištění a při významných životních a pracovních výročích měl právo na odměny. Na tyto Hušákem nadiktované podmínky představenstvo bez výhrad přistoupilo.

Hušák za přihlížení představenstva utrácel za věci, které nebyly nutné pro fungování loterijní firmy, i v době, která už byla pro Sazku kritická. Stamiliony korun za poradenské služby skončily v neprůhledných společnostech v daňových rájích s neznámým efektem pro Sazku.

Další stamiliony padly na koupi zámku Rabštejn, vinařství Kolby, pozemky u Trutnova, umělecká díla, zejména pak obrazy a sochy nebo luxusní auta včetně vozu Bentley Continental.

Pár měsíců před tím, než Sazka skončila v insolvenci, šlo ještě jejímu krachu zabránit. Podle interních dokumentů vedla společnost dva roky jednání s bankami o poskytnutí tzv. syndikovaného úvěru. Ten se uzavírá v okamžiku, kdy požadovaný obnos není pro jednu banku akceptovatelný. Úvěr proto poskytne skupina bank, která se na tom domluví. Bankéři tehdy mimo jiné požadovali, aby se Aleš Hušák zbavil nepotřebného majetku. To se ale nestalo, uvedl web CT24.

Související

Hušák, Aleš

Česká unie sportu prohrála spor s Hušákem, Ústavní soud stížnost odmítl

Brno - Ústavní soud odmítl stížnost České unie sportu (ČUS, dříve ČSTV), která neúspěšně žádala omluvu a odškodnění za poškození dobrého jména od Aleše Hušáka, někdejšího šéfa společnosti Sazka. Spor tak definitivně končí. Důvody odmítnutí stížnosti jsou formální - advokát nedoložil plnou moc k zastupování. ČTK to řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

Aleš Hušák

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy