Koho zvolí Češi do europarlamentu? ČT chystá několik debat

Praha - Česká televize před volbami do Evropského parlamentu odvysílá debaty z Prahy, Brna, Ostravy a Bruselu. Tématu se bude věnovat také v pořadech Události, komentáře a Politické spektrum a ve vysílání zpravodajské ČT24. Na neděli 25. května, den vyhlášení výsledků, plánuje volební studio, jehož součástí bude i debata vítězů. Schéma předvolebního vysílání dnes Česká televize představila novinářům.

Předvolební debaty se uskuteční 30. dubna v Ostravě, 7. května v Brně a o týden později v Praze, jejich moderátorem bude Václav Moravec. Všechny budou věnovány fungování evropských institucí a zároveň vybranému tématu jako sociální politika, zemědělství a kvalita potravin nebo přerozdělování peněz.

V každé debatě se objeví čtyři lídři kandidujících stran a hnutí, vybraní podle takzvaného volebního potenciálu zjištěného v předvolebním výzkumu. ČT rovněž zohlední tradici, velikost členské základny i významnost zastoupení v Parlamentu, u nových subjektů například i volební podporu.

Do pořadu Události, komentáře zavítají lídři kandidátek poprvé 28. dubna. Na programu budou také desetiminutové rozhovory, a to jako součást odpoledního kontinuálního vysílání zpravodajské ČT24. Zástupci všech kandidujících subjektů od 19. dubna budou rovněž vystupovat v pořadu Politické spektrum. Samostatným pořadem má být potom předvolební debata vysílaná 22. května z Bruselu, v níž vystoupí klíčoví nepolitičtí zástupci v bruselské administrativě.Při předvolebním a volebním vysílání ČT využije sociologický výzkum, který v dubnu provedou agentury Median a STEM/MARK. Rozhodující ukazatel, volební potenciál, odhaduje, kolik procent hlasů by strana mohla hypoteticky získat v době sběru dat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří zvažují její volbu a chtějí volit. Podle vedoucí výzkumu programu a auditoria ČT Renaty Týmové se tento ukazatel osvědčil již při vysílání před loňskými parlamentními volbami. 

Od vstupu České republiky do Evropské unie proběhnou v pořadí již třetí volby do Evropského parlamentu. Doposud eurovolby nepřilákaly k urnám více než 29 % českých voličů a vyhlídky pro letošní rok nejsou o moc lepší, informuje EurActiv.cz.

Čeští politici se v názorech na důvody nízké volební účasti různí. Podle europoslance Milana Cabrnocha (ODS) je výsledkem minimálního zájmu české veřejnosti o dění v EU „naprosté selhání sdělovacích prostředků, především pak těch veřejnoprávních".

Jak dodal senátor Miroslav Krejča (bezpartijní), za nízkou volební účast mohou kromě médií i politici, kteří se činnosti orgánů EU přímo či nepřímo věnují, především pak europoslanci. „Co během svého mandátu pro ČR udělali? Zná těch 22 vyvolených vůbec veřejnost?," zamýšlí se Krejča a dodává, že i v tomto samozřejmě existují světlé výjimky.

Podle dalšch je chyba na straně politických stran. Jak řekla EurActivu europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), k urnám by mohl české občany přivést zájem stran o samotnou problematiku. „Neméně důležitá je pak kvalitní, nelživá a euromýty vyvracející kampaň kandidujících politických stran," dodává.

I poslanec Zdeněk Besta (ČSSD) vidí nedostatek v přístupu politických stran. „Jde o to, aby lídři jednotlivých stran či hnutí jednoduše a srozumitelně vysvětlili voličům výhody, možná i nevýhody evropské integrace tak, aby se sami voliči mohli rozhodnout, zda k volbám jít či nikoliv," prohlásil.

Související

Lukáš Vlček (použito se svolením L. Vlčka) Rozhovor

Pokud bude Síkela eurokomisařem, jsem připraven stát se ministrem, říká místopředseda STAN Vlček pro EZ

Jak Starostové hodnotí výsledek evropských voleb? Proč se už s Danuší Nerudovou nepočítá na post evropské komisařky? Jak moc reálná je situace, v níž se eurokomisařem stane současný ministr průmyslu Síkela? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy zeptaly Lukáše Vlčka, místopředsedy STAN a také možného kandidáta na nového ministra průmyslu a obchodu. 

Více souvisejících

Eurovolby Česká televize

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy