Policejní razie: Kvůli dotacím z EU obviněno 8 lidí, šest skončilo ve vazbě

Liberec - Protikorupční policie kvůli údajnému neoprávněnému čerpání evropských peněz z ROP Severovýchod v úterý obvinila osm lidí, z toho šest jich je stíháno vazebně. Mezi obviněnými jsou i dva pracovníci ROP Severovýchod. ČTK to dnes sdělil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Mezi zadrženými je bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik a dva pracovníci stavební firmy Metrostav. ČTK to potvrdily tři důvěryhodné zdroje. Vyšetřování se podle zdrojů dotýká dvou libereckých projektů - rekonstrukce kostela Máří Magdalény a oddychové zóny Perštýn.

Zadržené policie obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby.

Policie navrhovala vazbu kvůli možnému ovlivňování svědků a u některých i z důvodu hrozícího opakování trestné činnost. Okresní soud v Jablonci nad Nisou pak státnímu zástupci ve všech případech vyhověl a šest obviněných vzal do vazby. ČTK to potvrdil soudce Jaroslav Kneř.

Policie si materiály ke dvěma projektům odvezla z liberecké pobočky ROP v úterý. Podle Ibeheje na Liberecku provedli policisté několik domovních prohlídek i prohlídek jiných prostor. Oba projekty, které policie podle zdrojů prošetřuje, připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO), v níž býval Zeronik jednatelem. Současný předseda správní rady GEPO Petr Jirkův má mobilní telefon nedostupný.

Psali jsme:
Šéfka úřadu ROP Severozápad čelí obvinění, ve funkci ale zůstává. Důvod? Ústecký exhejtman Šulc /ODS/ čelí obvinění. O co jde?
 

Nedostupný je také telefon Zeronika. Bývalý politik byl v roce 2012 odsouzen za nepřímé uplácení. Soud ho potrestal pokutou 100.000 korun za pokus uplatit Šimona Stejkozu, asistenta bývalého poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Před soudem se zpovídá i v kauze údajných machinací s pozemky pod sjezdovkami na Ještědu a ve Vesci. Hrozí mu 12 let vězení.

Projekt na Perštýně za více než 30 milionů korun řešil revitalizaci území v okolí kostela sv. Vincenta z Paoli. Rekonstrukce zchátralého kostela svaté Máří Magdaleny měla stát 65 milionů, zakázku získal Metrostav. Mluvčí stavební firmy František Polák dnes ČTK potvrdil, že dva její zaměstnanci jsou vazebně stíhaní. "Důvod ale neznám, ani nevím z čeho jsou obviněni," uvedl.

Oba zmiňované projekty byly zařazeny do libereckého Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM). Manažer dotací na liberecké radnici Michal Vereščák zatím nedokáže posoudit, jaký dopad bude mít kauza pro IPRM. "Nevíme, co policie prošetřuje. První hypotetickou možností je, že se nevyčerpají všechny peníze z tohoto programu. Druhou, horší variantou je pozastavení dotací. To by pro město mělo nedozírné následky," uvedl Vereščák. Radnice by za dokončené a rozestavěné projekty měla dostat na dotacích ještě 200 milionů korun.

ROP Severovýchod o objemu zhruba 18 miliard korun byl vytvořený pro programovací období 2007 až 2013. Rozdělit z něj zbývá ještě téměř dvě miliardy korun. Kvůli chybám v projektech bylo loni až do 26. srpna zastaveno čerpání dotací.

Rozdělování dotací v Česku provází několik kauz. Největší problémy jsou kolem Regionálního operačního programu Severozápad, který rozděluje evropské peníze v Ústeckém a Karlovarském kraji. Policie prověřovala i rozdělování dotací z ROP Jihozápad a v souvislosti s kauzou bývalého středočeského hetmana Davida Ratha také ROP Střední Čechy.

Související

Více souvisejících

ROP Policie ČR dotace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy