Údajné pletichy v hřebčíně Kladruby? Za rok se nevyšetřilo prakticky nic

Kladruby nad Labem - Po ročním vyšetřování není stále uzavřen případ zakázky na opravu objektů Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem na Pardubicku. Právě před rokem, 31. května, v Kladrubech a na dalších místech zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Devět lidí ze stavebních firem a hřebčína bylo později obviněno ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky na opravu hřebčína a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie.

"Stále probíhá vyšetřování a termín jeho skončení není možné v tuto chvíli stanovit," sdělil ČTK Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Mezi obviněnými jsou manažeři stavebních firem Enteria, Geosan Group, Strabag nebo Metrostav. Policie ani státní zastupitelství jména obviněných nezveřejnily. Jisté je, že obvinění čelí šéf představenstva stavební skupiny Enteria Libor Joska, což již dříve potvrdil jeho spolupracovník z firem Enteria a Chládek a Tintěra Ondřej Chládek. Další obviněnou je Simona Voňková, dřívější zastupující ředitelka hřebčína.

Podle některých médií byli zadrženi také Petr Pejcha, generální ředitel firmy Chládek a Tintěra, která patří do konsorcia Enteria, jeho náměstek Martin Havelka nebo obchodní ředitel společnosti Geosan Group Martin Fischer. Osm lidí poslal soud po zadržení do vazby, po více než třech týdnech z ní však byli propuštěni.

"Za ten rok se fakticky nic neudálo. Ani já ani ostatní jsme nebyli ani u výslechu, což napovídá tomu, že všechno byl jen planý poplach. Policie zřejmě studuje zabavené materiály," řekl ČTK Joska.

U zrodu stál Rudolf II.

Roku 1560 Jaroslav z Pernštejna prodal královské komoře pardubické panství, k němuž náležel kladrubský dvůr se zámečkem a oborou s chovem koní. Císař Maxmilián II. zde založil v roce 1563 hřebčinec, čímž položil základy dnešnímu známému a uznávanému chovu koní v Kladrubech. Roku 1579 nechal císař Rudolf II povýšit původní koňskou oboru na císařský dvorní hřebčín. Tento rok se zapsal do historie jako oficiální založení hřebčína. Pro svůj častý pobyt zde si nechal císař postavit zámek, o němž je první zpráva z roku 1588 v urbáři pardubického panství.

Jednopatrový zámek byl vybudován v renesančním slohu a v půdorysu připomínal písmeno L. K zámecké budově byl přistavěn i kostel, tvořící se zámeckou budovou jeden celek. Zámek sloužil především k ubytovávání hostů, o čemž svědčí i velké množství pokojů, dvě kuchyně, komory a sklepy. Vedle zámku byly vystavěny správní a provozní budovy - dům správce hřebčína, jízdárna a nezbytná kovářská dílna.

Zámek se nevyhnul přestavbám, které přicházely s nastupujícími módními trendy. Baroko připomíná přestavba kladrubského zámku v roce 1722 na níž historikové umění nevylučují ani spoluúčast Kiliána Ignáce Dienzenhofera.

Zámku se nevyhnul ani velký požár, který poničil zámek, kostel i stáje. Za Josefa II. byl ale celý zámecký areál obnoven. V letech 1836 - 1844 byly vystavěny nové empírové stáje, uvedl server nhkladruby.cz.

Jak se měnily styly a staletí, přichází opět na zámek renesance v podobě pseudorenesanční přestavby za císaře Františka Josefa I. V majetku císařské rodiny zůstal hřebčín se zámkem až do konce habsburské monarchie v roce 1918.

Související

Pavel Zeman

Lepší by bylo, kdyby ÚOOZ a ÚOKFK sloučeny nebyly, prohlásil končící žalobce Zeman

Končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se i po letech domnívá, že by bylo lepší, kdyby nebyly sloučeny protimafiánský a protikorupční policejní útvar do Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Řekl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi, přestože se podle něj současné vedení NCOZ snaží o efektivitu.
Robert Šlachta

Šlachta vypovídal u soudu, týká se bývalého detektiva ÚOOZ

V případu bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luďka Vokála a podnikatele Albina Arifoviče dnes u Obvodního soudu pro Prahu 5 vypovídal bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Vyslýchán byl neveřejně, v jeho výpovědi totiž podle soudu mohly zaznít utajované skutečnosti.

Více souvisejících

ÚOOZ Národní hřebčín Kladruby nad Labem dotace

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy