Liberec otevřel unikátní protiletecký kryt, zájem o prohlídku je obrovský

Liberec - Liberec dnes návštěvníkům znovu otevřel svůj největší protiletecký kryt. Labyrint chodeb vznikl pod Sokolským náměstím za druhé světové války a později byl ještě dobudován. Úkryt v něm mohlo najít až 2500 lidí. Unikátní prostor otevřelo město návštěvníkům poprvé v roce 2010, od té doby se značně rozšířily tamní expozice. Oddělení krizového řízení města spolu s vojáky rozšířilo sbírku různých přístrojů a vybavení, řekl ČTK Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci, který dnes návštěvníky provázel.

Zájem o prohlídky byl veliký, přicházely hlavně rodiny s dětmi a také starší lidé. Počet míst v prohlídkách je však omezený, a tak se musí vstupenky rezervovat dopředu v městském informačním centru. Když radnice zveřejnila informaci o prohlídkách, byly všechny tři časy prohlídek v 08:30, 10:00 a 11:30 během velmi krátké doby obsazené. Prohlídky jsou plánovány vždy na první sobotu v měsíci, další bude 2. srpna. "Skupiny nebo školní kolektivy se ale mohou objednat i mimo tyto dny na oddělení krizového řízení," řekl ČTK mluvčí libereckého magistrátu Jan Vrabec.

Prohlídka trvá mezi půl hodinou a hodinou. Je to podle Rouse individuální, záleží na zvídavosti návštěvníků. Zajímavé je hlavně technické vybavení krytu. "Velmi pěkné jsou stanice filtroventilace, které jsou veliké, je to nevybrakované, zůstaly ve stavu, v jakém je postavili. Jsou udržované a jsou tam vidět i kyslíkové bomby, filtry a celý systém. Zachovaly se i dieselagregáty a strojovny. Jsou funkční, jeden agregát jsem dnes nahodil," dodal průvodce.

Kryt CO v Lucemburské ulici je unikátem v České republice. „Snad v žádném českém městě se nepodařilo uchovat kryty v takovém stavu a rozsahu jako u nás v Liberci. Všude byly zasypány nebo využity k jiným účelům," řekl Rous.

Kryt má 960 m2 a tvoří ho zhruba 1 kilometr chodeb, které měly sloužit jako úkryt až pro jeden a půl tisíce lidí. Další známé liberecké kryty jsou například v Husově ulici, u Liebiegovy vily, pod nádražím či libereckou nemocnicí a u bývalého objektu Textilany. Veřejnosti přístupný je však pouze kryt v Lucemburské ulici. Na 20 velkoplošných panelech jsou popsány a vyfotografovány nejen liberecké kryty CO, ale také vodojemy, sklepy, zatrubněná koryta vodních toků a další technické rarity a zajímavosti libereckého podzemí, píše atlasceska.cz.

„Výstava představuje zejména to nejatraktivnější a podle prvních reakcí také nečekaná odhalení. O některých podzemních objektech nemají Liberečané často ani tušení," prozradil Rous. Liberecké podzemí je velmi staré a zajímavé, nejstarším podzemním objektem jsou podle něj sklepy bývalého pivovaru pod libereckým zámkem.

Související

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.
Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

Více souvisejících

Liberec historie Armáda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kapesní nůž, kterým muž ohrožoval školní personál. (23.9.2024)

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Ivan Bartoš

Bartoš po debaklu ve volbách rezignuje. Končí i celé vedení Pirátů

Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne, ve vedení skončí posledního září. Předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku, nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9. listopadu.

včera

Ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině se zintenzivňuje. Obě strany si vyměňují tvrdé údery, u Charkova vzniká mlýnek na maso

Ruské a ukrajinské síly svádějí tvrdé boje na několika frontách, včetně Kurské a Doněcké oblasti. Zatímco Rusové zintenzivnili bombardování měst pomocí dronů, Ukrajinci provedli úspěšné útoky na ruské muniční sklady. Obě strany střídavě obsazují vesnice, tyto úspěchy ale nedokážou potvrzovat žádnými vizuálními důkazy. Situace se vyostřuje i u Charkova a na linii Kupjansk-Svatove-Kremina, kde probíhají brutální boje.

včera

včera

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

včera

včera

včera

včera

včera

U Pirátů začaly padat hlavy. Končí první členka vedení

Třetí místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová se rozhodla rezignovat na svou funkci ve vedení strany ke konci září. Tento krok oznámila po neúspěchu Pirátů v krajských volbách na stranickém fóru.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy