Kampaň do eurovoleb: Ona nějaká byla? kroutí hlavou polovina Čechů

Praha - Zhruba polovina Čechů podle průzkumu vůbec nezaznamenala, že by strany vedly nějakou kampaň k letošním volbám do Evropského parlamentu. Více než polovina lidí se o ni ani nezajímala. Vyplývá to z šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které dnes jeho výsledky poskytlo ČTK.

Kampaň zaregistrovaly o málo více než dvě pětiny (42%) občanů, lehce nadpoloviční většina (52 %) ji naopak podle svých slov nezaznamenala a 6 % dotázaných si nebylo s odpovědí jisto a uchýlilo se k variantě odpovědi „nevím". V porovnání s předvolební kampaní před sněmovními volbami v roce 2010, kdy se výzkumy CVVM na tuto problematiku opakovaně podobným způsobem zaměřily, byl ohlas předvolební kampaně mnohem nižší, přičemž srovnatelný výsledek s aktuálním, de facto povolebním výzkumem, byl zaznamenán pouze v březnu 2010 na samém začátku kampaně.

Předvolební kampaň mnohem častěji zaznamenali účastníci voleb (73 %) než nevoliči (30 %). Vyšší podíl těch, kdo kampaň registrovali, šetření dále ukázalo mezi absolventy vysokých škol, těmi, kdo se na pravolevé škále politické orientace sami řadí jednoznačně na pravici, a stoupenci ANO nebo TOP 09. Opačnou situaci, tedy relativně nižší podíl těch, kdo kampaň zaznamenal, šetření odhalilo mezi nevoliči bez preferované strany a dotázanými, kteří sami sebe nedokážou zařadit na škále levice-pravice.

Nejvíce lidem utkvěla v paměti předvolební kampaň strany ANO, jíž si nejlépe zapamatovalo 29 % dotázaných, následovaná kampaněmi ČSSD (17 %), TOP 09 (15 %), ODS (9 %), KSČM (6%), Svobodných (4 %), Úsvitu přímé demokracie (3 %), KDU-ČSL (3 %), Strany zelených (2 %) a Pirátů (2 %). Jiné strany individuálně nezaznamenaly výskyt překračující 1 %, 7 % dotázaných nedokázalo odpovědět, čí kampaň jim nejvíce utkvěla v paměti. Podrobnější analýza přitom ukázala, že lidé si výrazně častěji pamatovali právě kampaň strany, které ve volbách odevzdali svůj hlas, informuje Soc.cas.cz.

Jen 9 % občanů se o kampaň zajímalo ve „velké" nebo „větší" míře a další zhruba třetina (35 %) deklarovala alespoň malý zájem, zatímco nadpoloviční většina (55 %) se o kampaň vůbec nezajímala. Ačkoli ani u voleb do Poslanecké sněmovny nebyl v roce 2010 deklarovaný zájem nijak vysoký, přece jen úplný nezájem o kampaň byl tehdy výrazně nižší, těsně nad úrovní jedné třetiny, což je řádově o dvě desítky procentních bodů méně než při letošních volbách do EP.

Související

Více souvisejících

Evropské volby 2014 průzkumy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy