D1 na 99. km na Prahu jede po úterních nehodách zase 2 pruhy

Jihlava - Na 99. kilometru dálnice D1 u Větrného Jeníkova směrem na Prahu byl kolem 78:00 obnoven provoz dvou jízdních pruhů. Vyprošťovací práce zdržovalo nepříznivé počasí se sněžením. Řidiči se musejí připravit na komplikace i v dalších regionech.

Na dálnici D1 na 99. kilometru u Větrného Jeníkova směrem na Prahu byl po úterních nehodách několika desítek vozidel obnoven provoz dvěma jízdními pruhy. Podle Národního dopravního informačního centra byl druhý pruh otevřen pro dopravu krátce po 18:00. Po nehodách stála dálnice v tomto směru přes 19 hodin, v prvním jízdním pruhu začala auta projíždět dnes před 08:00. Kolony se v tomto úseku D1 tvoří stále, podle údajů na http://www.dopravniinfo.cz/ aktuálně měří kolem 14 kilometrů.

Osobní auta se z kolony za nehodami dostala do úterních večerních hodin, policie pro ně vytvořila provizorní průjezd. Kamiony ale na dálnici zůstaly. Dnes po 08:00 se začaly pomalu rozjíždět. Policisté některé řidiče odstavených nákladních vozidel museli budit, uvedla Čírtková.

Kvůli uzavřené dálnici je pořád hustá doprava na regionálních silnicích. Objízdnou komunikaci II/602 u Olešné na Pelhřimovsku ráno zablokovala nehoda kamionu, odstavené kamiony brzdily provoz kousek dál u Dušejova.

Na Vysočině v úterý místy hustě sněžilo a vál vítr. V celém kraji se staly desítky nehod. Policie v úterý uvedla, že na 99. kilometru dálnice směrem na Prahu do sebe narazilo deset nákladních a tři osobní auta. Karambol o půl kilometru dál ve stejném směru se týkal 14 nákladních a šesti osobních automobilů. Ve stejném úseku dálnice směrem na Brno byla další nehoda autobusu a dvou osobních aut.

Poslední hasiči odjeli z dálnice dnes ve 04:00. V úterý tam přistavili autobusy pro lidi z havarovaných aut, dávali jim deky a čaj. Na mimořádné informační lince pro veřejnost přijali asi 130 hovorů.

Silnice v Karlovarském kraji jsou dnes po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Na některých místech kraje stále sněží a hrozí námraza. S horší sjízdností by měli řidiči počítat i na dálnici D6 a silnicích první třídy. Na silnici 21 z Chebu na Plzeň u Velké Hleďsebe komplikuje situaci dopravní nehoda čtyř nákladních aut. Jeden člověk byl zraněn, silnice je neprůjezdná. Řidiči mohou využít objízdné trasy, uvedl policejní mluvčí Daniel Dvořák. Další nehody zatím v kraji hlášeny nejsou. Sníh a námraza může řidičům dělat problémy mimo jiné na silnici 13 z Karlových Varů na Chomutov v okolí Damic. V kraji je navíc silný vítr.

V příhraničních okresech Plzeňského kraje celou noc sněžilo, napadlo zhruba deset centimetrů nového sněhu. Problémy mohou mít kamiony v kopcích. Pro osobní vozy jsou ale všechny silnice sjízdné. Policie také zatím dnes nehlásila žádné vážné nehody, pouze občas vyjela auta v příkopech.

"Ve vyšších polohách nad 600 metrů nad mořem, spíše na silnicích druhé a třetí třídy, je to pro kamiony na hraně," uvedl dispečer krajské správy a údržby silnic Jiří Slapnička. Zejména na vozovkách, které se kvůli ochraně přírody nemohou udržovat chemicky a sype se tam kamennou drtí. Na solených silnicích je rozbředlý sníh. Vítr už jako v úterý tolik nefouká, ale mohou se tvořit sněhové jazyky. Denní teploty se budou v regionu pohybovat kolem nuly.

Silnice v Ústeckém kraji jsou dnes sjízdné se zvýšenou opatrností. Pozor si řidiči musejí podle silničářů dát místy na náledí a ledovku. Na horských cestách leží zbytky ujetého sněhu, ledovka je na Děčínsku. V Dolní Poustevně řeší policie nehodu kamionu, jeden uvíznutý zůstal ve Starých Křečanech. Namrzlé mohou být úseky na mostech a u vody. Dálnice D8 je podle policie mokrá a sjízdná se zvýšenou opatrností. K opatrnosti nabádají silničáři hlavně ve stoupáních, kde mívají problémy nákladní vozy.

Řidiči dnes musejí zejména na silnicích nižších tříd dávat v Moravskoslezském kraji větší pozor. Na silnicích by mohl ležet ujetý sníh krytý posypem. Místy je navíc horší viditelnost, protože sněží. Pro kamiony zůstává uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Silnice, jež je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady Šance, která zásobuje kraj pitnou vodou. Silničáři tam proto nesmějí používat chemické látky, jen inertní posyp. To dělá v kopcích kamionům potíže už při slabé vrstvě sněhu a silnici tam často zablokují.

Vozovky ve Zlínském kraji jsou po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Především na silnicích nižších tříd leží místy rozbředlá, případně zledovatělá vrstva sněhu. Cesty udržované inertním posypem pokrývá uježděný sníh.

Se zvýšenou opatrností jsou dnes sjízdné silnice v Olomouckém kraji. Po úterním hustém sněžení zůstává na hlavních tazích na mnoha místech stále rozbředlý sníh, se sněhem na vozovkách musejí řidiči počítat také na vedlejších silnicích. "Sněžit přestalo v úterý kolem 21:00, od té doby jsme silnice dočišťovali. Vrací se nám nyní auta z výjezdu, jezdila celou noc. Hlavní tahy jsou nyní mokré se zbytky rozbředajícího sněhu, na inertních vozovkách je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou sjízdné, ale se zvýšenou opatrností," řekl dispečer olomoucké správy silnic.

Téměř na devět hodin byla dnes od časného rána uzavřená dálnice D35 mezi Velkým Újezdem a Přáslavicemi na Olomoucku kvůli tragické nehodě s chodcem. Vyšetřování na místě skončilo, dálnice byla zprovozněna po 15:00. Tragédie se stala kolem 05:20 na 282. kilometru na trase mezi Lipníkem nad Bečvou a Olomoucí. "Dnes po 05:00 oznámil na policejní tísňovou linku řidič, že na dálnici D35 ve směru z Ostravy na Olomouc vozem narazil do mrtvého zvířete. Bližším ohledáním místa policisté zjistili, že se nejedná o zvíře, ale o člověka," uvedla krajská policejní mluvčí Marie Šafářová.

Rozbředlý sníh pokrývá dnes ráno silnice v Jihomoravském kraji. Přes noc nasněžilo. Silničáři v Brně použili na ranní posyp 120 tun posypové soli, uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák. Pro vozidla nad 12 tun je uzavřená silnice z Podomí do Vyškova.

Sněžení a hodně nehod způsobilo už v úterý na jižní Moravě kalamitní stav. Problémy byly v osobní i linkové dopravě. Krajský koordinátor Kordis JMK dnes k 6:00 uvedl, že komunikace pro provoz linek na jižní Moravě jsou sjízdné s opatrností a že neeviduje žádné významnější zpoždění. Silnice prvních i druhých a třetích tříd jsou na většině území pokryté rozbředlým sněhem. Vozovky jsou po chemickém ošetření. Převážně vane slabý vítr. Na Blanensku je snížená dohlednost kvůli srážkám.

Policisté v Jihomoravském kraji řešili od úterý do dnešního rána kvůli počasí na 200 nehod. Nejvážnější se stala na 220. kilometru dálnice D1, kde se srazilo 15 aut. "Žádné z nehod neměly tragické následky. Některé z nich se staly kvůli tomu, že řidiči sledovali jinou nehodu a nabourali," uvedla mluvčí jihomoravské policie Andrea Cejnková.

Související

Více souvisejících

Dopravní nehody Dálnice D1 Kraj Vysočina doprava dálnice D35 Olomoucký kraj

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy