7 rizik při registraci domény

Komerční sdělení - Doména představuje důležitou součást obchodní značky. Přesto řada lidí nedbá na její správné zabezpečení. V článku najdete přehled nejčastějších případů zneužití či odcizení domény a doporučení, jak jim předcházet. Aby vaše doména byla skutečně vaše.

1. Hackerský útok

“Na nezabezpečené doméně mohou hackeři pozměnit obsah, který se zobrazuje návštěvníkům vašeho webu, nebo přesměrovat vaše stránky na nějaké jiné,” varuje Lucie Vojtíková, vedoucí zákaznické podpory ze společnosti Ignum.

Řešení: Pořiďte si k doméně rozšíření DNSSEC, které chrání uživatele před podvrženými webovými stránkami. DNSSEC poskytují někteří registrátoři k doméně zdarma, například právě firma Ignum.

2. Doména vám vlastně nepatří

Když si doménu vaší firmy registruje na své jméno vaše asistentka, může se stát, že po letech zjistíte, že k doméně nemáte vlastnická práva. Tento problém je relativně častý a přitom mu lze snadno předejít.

Řešení: Ohlídejte si při registraci, aby vlastníkem firemní domény byla vaše firma - právnická osoba.

3. Doménu vám ukradne společník

Ne každé společné podnikání končí happy endem. Myslete na to hned na začátku a nestane se vám, že když se rozejdete ve zlém, vezme si váš společník s sebou i firemní doménu, která je napsaná na něj.

Řešení: Stejné jako v předchozím případě. Vlastníkem firemní domény musí být právnická osoba.

4. Nemáte práva ke své doméně

Kamenem úrazu bývá i kontaktní e-mail pro autorizaci změn ve vlastnictví domény. V údajích o vlastníkovi lze uvést jen jednu e-mailovou adresu. Přístupové údaje k ní musí mít všichni jednatelé.

Řešení: “Problému předejdete takzvaným uzamčením domény, které u .cz domén umožňuje cz.nic,” radí Lucie Vojtíková z Ignum.

5. Doména vám vyprší

O doménové jméno můžete přijít i vlastní nedbalostí - a zcela zbytečně. Když si zapomenete registraci domény včas prodloužit.

Řešení: Registrujte si doménu na více let nebo uveďte mobilní číslo v údajích o vlastníkovi, aby vás mohl registrátor včas upozornit.

6. Někdo si zaregistruje podobné jméno

Doménové jméno je jedinečné, nelze tedy registrovat tutéž doménu dvakrát. Oproti tomu stejnou slovní podobu ochranné známky lze registrovat vícekrát.

Řešení: Nejlepším způsobem, jak si značku ochránit, je zápis doménového jména do Databáze ochranných známek, kterou spravuje Úřad průmyslového vlastnictví.

7. Pozor na duplicitní ID

Obtížně řešitelným problémem je shoda vašeho nově vytvořeného ID s existujícím údajem v registru mojeID. V praxi to znamená, že možnost měnit údaje o vlastnictví vaší domény získá někdo druhý.

Řešení: Této situaci přitom můžete předejít snadno: stačí nechat systém, aby vám při registraci přiřadil ID sám, nebo si v registru WHOis zjistit, zda váš zvolený identifikátor není již obsazený.

Kde se poradit

O nejlepším zabezpečení vaší domény se můžete poradit prostřednictvím portálu DOMENA.cz, který provozuje společnost Ignum. Zároveň si zde můžete pohodlně vyhledat volnou doménu.

Tip: Nejrozšířenější doménou je u nás národní doména .cz, kterou spravuje sdružení cz.nic. Při vyhledávání informací upřednostňují čeští uživatelé internetu právě domény s touto koncovkou.

domény internet komerční sdělení

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy