Věznicím dáme více peněz, schvaluje vláda

Praha - Aby byl do konce letošního roku zabezpečený chod českých věznic, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) požádal Nečasův kabinet o schválení přesunu částky celkem 75 milionů korun a ten jeho žádosti na středeční schůzi vyhověl. Mediafaxu to potvrdil nejmenovaný zdroj obeznámený s jednáním vlády.

Rezort spravedlnosti žádal vládu o navýšení rozpočtu o celkem 350 milionů korun již v loňském roce. Jeho žádosti se však vyhovělo jen částečně a finanční prostředky se navýšily pouze o částku 145 milionů korun, a to převodem prostředků v rámci kapitoly ministerstva spravedlnosti ze sociálních dávek."Tím se sice vyřešilo zajištění okamžitých nejzákladnějších potřeb jednotlivých věznic, ale pouze ve 3. čtvrtletí letošního roku, takže současný vývoj jednoznačně potvrzuje, že požadavky vznesené vloni byly oprávněné a 205 milionů korun, o něž nebyl rozpočet navýšen, přivádí Vězeňskou službu České republiky do kritické situace," upozorňuje rezort spravedlnosti v materiálu.Potřeba posílení rozpočtu je navíc umocněná skutečností, že průměrný počet vězňů se oproti letošnímu dubnu navýšil z 22 500 na 22 898. "Skutečný stav k 26. říjnu byl 23 175 vězněných osob," upřesňují autoři v předkládací zprávě.Podle předkládací zprávy českým věznicím v posledním čtvrtletí letošního roku reálně hrozí, že pokud nebude žádosti o navýšení rozpočtu vyhověno, Vězeňská služba České republiky nebude mít na nákup potravin, vody, paliv nebo energií."Je nepochybné, že při přeplněnosti některých věznic o téměř 30 procent, si nelze dovolit výpadek důležitého provozního celku, například na úseku stravování, bezpečnostních systémů či energetiky. To by mohlo mít fatální následky v podobě hromadného vystoupení vězněných osob a vedlo by to k celkovému zhoršení bezpečnostní situace," varuje dále ministerstvo.Pokud kabinet Petra Nečase (ODS) předlohu schválí, žádost ministerstva spravedlnosti bude postoupena sněmovnímu rozpočtovému výboru, který by o povolení přesunu 75 milionů korun z jednotlivých rozpočtových kapitol rezortu finálně rozhodnul.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR Věznice

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy