Šéf OpenAI se obává vlivu umělé inteligence na práci, volby a dezinformace

Šéf společnosti OpenAI, z jejíž dílny vzešel chatovací robot ChatGPT, má podle médií trochu obavy z umělé inteligence a z toho, jak ovlivní pracovní sílu, volby a šíření dezinformací. 

Společnost Open AI koncem loňského listopadu ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti a systém si rychle získal popularitu. Na základě jednoduchých dotazů dokáže generovat články, eseje, vtipy, ale i poezii. Jako pomocníka ho mimo jiné používají programátoři či marketéři.

Šéf OpenAI Sam Altman vedle nadšení z toho, co může umělá inteligence změnit, cítí obavy z jejího využití autoritářskými režimy. Řekl to minulý týden v rozhovoru na televizní stanici ABC News. Například ruský prezident Vladimir Putin několik let před invazí na Ukrajinu prohlásil, že kdo se stane lídrem v technologii umělé inteligence, pravděpodobně ovládne svět.

Vliv ChatGPT a jemu podobných nástrojů se zatím neodrazil v americkém volebním procesu, konstatoval Altman. OpenAI se však podle něj připravuje na prezidentské volby v roce 2024. "Zejména se obávám toho, že by tyto modely mohly být použity k rozsáhlým dezinformacím," řekl.

Poukázal také na to, že se modely umělé inteligence začínají nasazovat při programování a daly by se zneužít ke kybernetickým útokům. Programátoři používají podle Altmana ChatGPT jako pomocníka a společnost pracuje na tom, aby se dal obdobně aplikovat i v dalších profesích.

Šéf OpenAI připustil, že to může vést k tomu, že mnoho lidí přijde o práci. Zároveň v rozšíření těchto nástrojů vidí možnost, jak vymyslet lepší druh práce. "Můžeme mít mnohem vyšší kvalitu života, vyšší životní úroveň," řekl.

Související

Více souvisejících

umělá inteligence (AI) Sam Altman OpenAI Boj proti dezinformacím a fake news

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy