Stojí americká ekonomika před silným propadem?

Washington - Poklidné obchodování v průběhu minulého týdne narušila páteční US makrodata. Index spotřebitelských cen CPI měřící inflaci v dubnu vzrostl více, než se očekávalo. Hlavní CPI bez vlivu potravin a energií v dubnu vzrostl o 0,3 % z březnových 0,2 %.

To je podle Jonáše Mlýnka ze společnosti Lynx nejrychlejší tempo od ledna 2013. Nečekaný tlak na růst cenové hladiny může mít dopad na další rozhodování FEDu a dřívější zvýšení úrokových sazeb v tomto roce.

Na publikovaná data eurodolar reagoval ostrým propadem. Zatímco v průběhu dopoledne si měnový pár připisoval až 0,5% zisky, během několika málo minut po zveřejnění čísel se trh dostal pod zavírací cenu z předchozího dne.

V tomto týdnu bude opět nejzajímavější pátek, kdy bude publikován HDP ve Švýcarsku, Velké Británii a USA. Ekonomové očekávají, že americká ekonomika v 1.Q 2015 klesne o 0,9 %. To by společně se stoupající inflací a plánovaným zvýšením úrokových sazeb byla negativní zpráva. Podle předběžných údajů americký HDP rostl v 1.Q 2015 0,2% tempem. Pokles o 0,9 % by proto byl silně negativním údajem, ačkoliv se může jednat o sezónní vliv.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

před 48 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy