Úřady provedly razii v Mitsubishi, akcie firmy prudce klesají

Tokio/Praha - V kancelářích Mitsubishi Motors se dnes objevila nečekaná kontrola. Automobilka ve středu oznámila, že její zaměstnanci manipulovali s testy spotřeby paliva, načež vláda slíbila, že bude v případu postupovat velmi přísně.

Úřady uskutečnily razii na závodě Mitsubishi ve městě Okazaki ve středním Japonsku, uvedla BBC.

Mluvčí vlády uvedl, že kabinet považuje manipulace s testy spotřeby u Mitsubishi za "mimořádně závažný případ". Úřady firmě přikázaly, aby do 27. dubna předložila kompletní zprávu o případu. "Na základě faktů, které budeme mít z prohlídky a ze zprávy, kterou nám společnost dodá, bychom chtěli zjistit rozsah nesrovnalostí co nejdříve," uvedl šéf úřadu vlády Jošihide Suga.

Analytik Akira Kišimoto, který zkoumá automobilový trh u banky JPMorgan, odhaduje, že případ by mohl Mitsubishi přijít na více než 50 miliard jenů (přes deset miliard Kč). Vedle odškodnění zákazníků a nákladů na výměnu součástek bude cena zahrnovat i kompenzaci pro Nissan, který na manipulace přišel.

Psali jsme:
Mitsubishi řeší skandál: Zaměstnanci manipulovali se spotřebou paliba
 

Tokijská burza dnes zastavila obchodování s akciemi firmy, protože kvůli zahlcení prodejními příkazy se s nimi neuskutečnil jediný obchod. Za dva dny akcie Mitsubishi ztratily třetinu hodnoty, což představuje ztrátu celkem 2,5 miliardy dolarů (60 miliard Kč).

Podle generálního ředitele zastoupení Mitsubishi v ČR Martina Kroba jednal výrobce rychle a rozhodně. "Jsme si vědomi toho, že tento problém může vyvolat znepokojení u některých našich zákazníků. Každopádně bych chtěl všechny ujistit, že se nesprávně prováděné testování spotřeby paliva týká pouze modelů vyráběných pro Japonsko a prodávaných výhradně na tomto trhu," sdělil ČTK.

Související

Volkswagen

Prodej nových aut v EU prudce vzrostl, výjimkou je jedna země

Prodej nových osobních aut v Evropské unii se v září meziročně zvýšil o 14,5 procenta na 1,25 milionu vozů. Důvodem vysokého růstu byl prudký pokles prodeje loni v září po zavedení nového, přísnějšího emisního standardu. Za devět měsíců letošního roku se ale prodej automobilů snížil o 1,6 procenta.

Více souvisejících

Mitsubishi Japonsko Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy