Starbucks se postavil Trumpovi, hodlá přijmout 10 tisíc uprchlíků

Washington - Americký řetězec kaváren Starbucks se postavil prezidentovi Donaldu Trumpovi a oznámil, že hodlá během příštích pěti let přijmout 10 tisíc uprchlíků. Na Trumpův dekret o víkendu zareagovaly také další podniky v USA.

Generální ředitel podniku Howard Schultz, který během volební kampaně podporoval Trumpovu soupeřku Hillary Clintonovou, v otevřeném dopisu zaměstnancům uvedl, že plán na přijímání uprchlíků se týká provozoven řetězce Starbucks po celém světě.

Nábor podle něj začne ve Spojených státech, kde se soustředí na imigranty, kteří spolupracovali s americkou armádou. Starbucks provozuje více než 25.000 kaváren v 75 zemích.

Trump v pátek na 120 dní pozastavil program Spojených států pro přijímání uprchlíků a až do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie. Trumpův příkaz dále na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze sedmi zemí, s nimiž jsou spojené obavy z terorismu.

Psali jsme: Dekret o uzavření hranice nemířil na muslimy, brání se Trump. Prstem ukázal na Obamu Rozhodnutí USA o uprchlících začalo kritizovat i Česko  

"Nevpouštět uprchlíky do Ameriky není správné a my musíme stát při těch, které to zasáhne," uvedl Brian Chesky, spoluzakladatel a generální ředitel internetové služby Airbnb zprostředkovávající pronájem ubytování.

Generální ředitel technologického gigantu Apple Tim Cook v dopisu zaměstnancům uvedl, že Trumpův výnos není "politikou, kterou podporujeme". Zároveň slíbil pomoc zaměstnancům, kterých se výnos dotkne.

"Mnozí lidé, které tato politika negativně zasáhne, jsou velkými podporovateli USA," prohlásil zakladatel a generální ředitel výrobce elektromobilů Tesla Motors Elon Musk.

Související

Starbucks Coffee

Kavárny Starbucks údajně zvažují odchod z Velké Británie

Americký provozovatel kaváren Starbucks nyní zkoumá možnosti prodeje svých aktivit v Británii, kde čelí stále tvrdší konkurenci a měnícím se zvyklostem zákazníků. Formální proces prodeje ale firma zatím nezahájila, uvedl dnes web zpravodajské televize BBC.
Starbucks Coffee

Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu

Americký kavárenský řetězec Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu. Firma to podle médií dnes oznámila svým zaměstnancům. Následuje tak další západní podniky, které se tímto způsobem rozhodly zareagovat na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu.

Více souvisejících

Starbucks Coffee Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy