Největší těžařská společnost světa zvýšila zisk, výsledky ale zaostaly za odhady

Melbourne - Největší těžařský holding na světě BHP zvýšil za uplynulý fiskální rok očištěný zisk o 33 procent na 8,93 miliardy dolarů (199,2 miliardy Kč). Výsledky nicméně zaostaly za odhady analytiků.

Očištěný zisk měří výkon hlavních aktivit firmy bez mimořádných položek, proto jej sledují hlavně analytici a investoři. Včetně mimořádných položek zisk naopak o 37 procent klesl a činil 3,71 miliardy USD. Příčinou byly jednorázové náklady v souvislosti s prodejem aktivit v těžbě ropy a plynu z břidlic v USA firmě BP.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že BHP bude mít za uplynulý fiskální rok očištěný zisk 9,27 miliardy USD. Fiskální rok skončil 30. června.

Celkové příjmy vzrostly o 20 procent na 45,81 miliardy USD (1,02 bilionu Kč). Příjmy z těžby železné rudy, což je největší divize v rámci skupiny, se zvýšily o 1,3 procenta. Těžba železné rudy byla přitom rekordní. Příjmy z těžby mědi stouply o téměř 60 procent díky vyšší těžbě v Chile. Příjmy ropné divize se zvýšily o 14,5 procenta, zejména díky růstu cen ropy.

BHP je největší firmou v Austrálii podle tržní kapitalizace. Má více než 60.000 zaměstnanců a subdodavatelů, hlavní sídlo je v Melbourne.

Související

Více souvisejících

BHP (těžařská firma) Ekonomika Austrálie

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy