Počítačová kriminalita stále roste. Kyberzločinci vydělávají až 200 tisíc korun denně

Praha - Každý týden je infikován počítač jednoho z pěti uživatelů; prostřednictvím jediného botnetu (síť počítačů infikovaných speciálním software) kyberzločinci vydělají až 200 tisíc korun denně. Uvedla to ve středu AVG Technologies, výrobce volně dostupného antivirového softwaru.

Každý týden zaznamenává AVG Technologies 60 až 70 milionů unikátních detekcí, přičemž týdně je infikován počítač jednoho z pěti uživatelů. Laboratoře AVG Threat Labs zpracují 30 až 40 tisíc nových virů denně. Naprostá většina z nich (90 procent) pochází z webových stránek celého světa. Více než 90 procent takto infikovaných webových stránek existuje méně než jeden jediný den.

"Každý den detekují programy AVG po celém světě až 10 milionů přístupů na infikované webové stránky. Bohužel toto již i tak obrovské číslo má rostoucí tendenci, protože díky botnetům, rozesílání spamu a dalším typům nelegální činnosti kyberzločinci vydělávají značné finanční částky," uvedl Karel Obluk, vědecký ředitel AVG Technologies.

Prostřednictvím jediného botnetu (sítě počítačů infikovaných speciálním software řízené z jednoho centra, která provádí nežádoucí činnost, jako je rozesílání spamu, DDoS útoky a podobně) si kyberzločinci vydělají podle AVG Technologies prokazatelně až 200 tisíc korun denně. Denně přitom na internetu existují desítky až stovky botnetů.

Mnoho hrozeb je spojeno se sociálními sítěmi, jako je Facebook či MySpace, které útočníci s oblibou využívají k šíření škodlivého kódu, krádeži citlivých dat a k dalším formám útoků na uživatele po celém světě.

AVG Technologies je globální poskytovatel bezpečnostních řešení, která chrání více než 110 milionů zákazníků a malých firem ve 170 zemích světa před internetovými hrozbami, viry, spamem a útoky kyberzločinců. AVG má téměř dvě desetiletí zkušeností v boji proti internetovému zločinu a jednu z nejmodernějších laboratoří pro detekci internetových hrozeb pocházejících z celého světa. Volně dostupná verze AVG umožňuje začínajícím uživatelům získat základní antivirovou ochranu a posléze velice zvýšit úroveň bezpečnosti. Společnost disponuje celosvětovou sítí téměř šesti tisíc prodejců, partnerů a distributorů včetně Amazon.com, CNET, Cisco, Ingram Micro, Play.com, Wal-Mart a Yahoo!

Související

Ilustrační foto

Škoda 11 milionů korun? NS se rázně zastal internetového piráta

Brno - Soudy nemohou stanovit škodu způsobenou internetovými piráty prostým vynásobením počtu stažení nelegální kopie cenou originálního díla na CD nebo DVD. Tento způsob výpočtu, který vede k astronomickým částkám, je podle Nejvyššího soudu (NS) nepřijatelný. Neodráží reálné ztráty nositelů práv. Soud proto před časem vrátil k novému projednání kauzu brněnského piráta Reného Rozmahela, jenž měl zaplatit více než 11 milionů korun, zjistila ČTK ze soudní databáze.

Více souvisejících

počítačoví piráti

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy