Marihuana dobývá nápojový trh: Pivovar AB InBev bude vyvíjet drinky s konopím

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev se dohodl na spolupráci s kanadským producentem konopí pro lékařské účely Tilray. Firmy investují 100 milionů dolarů (téměř 2,3 miliardy Kč) do vytvoření společného podniku, který bude vyvíjet nealkoholické nápoje s obsahem konopí pro kanadský trh.

Kanada v říjnu legalizovala používání marihuany pro rekreační účely, stejný krok již dříve učinily také některé státy v USA. Marihuana je díky postupující legalizaci z podnikatelského hlediska čím dál atraktivnější.

Brewer AB InBev partners with Tilray to tap cannabis drink market https://t.co/h7P4JrOqTW pic.twitter.com/ENW7ZB5D8s

— Reuters Top News (@Reuters) 19. prosince 2018

Americká společnost Altria Group, která vyrábí cigarety Marlboro, tento měsíc například oznámila, že investuje 1,8 miliardy dolarů do kanadského producenta konopí Cronos Group. Získá tak v kanadském podniku 45procentní podíl.

Nápojová společnost Constellation Brands, která vyrábí například pivo Corona, již v srpnu uvedla, že investuje 3,8 miliardy dolarů do největšího kanadského producenta konopí Canopy Growth. Největší světový výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola podle nedávných zpráv médií jedná s kanadským pěstitelem konopí Aurora Cannabis o výrobě nápojů s obsahem marihuany.

Investiční společnost Arcview Market Research předpokládá, že výdaje severoamerických spotřebitelů na legálně prodávané konopí se v roce 2027 vyšplhají na 47,3 miliardy dolarů (více než bilion Kč) z loňských 9,2 miliardy dolarů.

Související

Pivo

Pivovaru AB InBev klesl zisk, potíže s koronavirem ho dál sníží

Největšímu světovému pivovaru Anheuser-Busch InBev klesl ve čtvrtém čtvrtletí zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) meziročně o 5,5 procenta na 5,34 miliardy dolarů (124 miliard Kč). Firma dnes uvedla, že se jí nedařilo na obou největších trzích, což jsou pro ni Spojené státy a Brazílie. Kvůli koronaviru počítá firma v prvním letošním čtvrtletí s dalším poklesem zisku.

Více souvisejících

Anheuser-Busch InBev Pivo Konopí Ekonomika Marihuana Kanada

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy