Akcie HSBC klesly nejníže za 25 let, banku táhnou ke dnu podezřelé transakce

Cena akcií britské banky HSBC se dnes na hongkongské burze propadla na nejnižší úroveň za čtvrt století po zprávách médií, že firma podobně jako některé další přední finanční instituce po téměř dvě desetiletí prováděla převody velkého množství podezřelých peněz. HSBC je největší evropskou bankou z hlediska objemu aktiv.

Cena akcií HSBC dnes klesla až o 4,4 procenta na 29,6 hongkongského dolaru. Dostala se tak na nejnižší úroveň od května 1995. Výrazně oslabovaly rovněž akcie britské banky Standard Chartered. Jejich cena klesla až o 3,8 procenta na 35,8 hongkongského dolaru, tedy nejníže od letošního května, napsala agentura Reuters.

Akcie HSBC, se kterými se obchoduje také na londýnské burze, již delší dobu čelí řadě tlaků, včetně politického napětí v Hongkongu a pandemie nemoci covid-19. Od začátku letošního roku se již jejich cena propadla zhruba o polovinu, upozornil server BBC.

Nynější zprávy médií o praní špinavých peněz prostřednictvím předních světových finančních ústavů včetně HSBC a Standard Chartered se opírají zejména o hlášení bank o podezřelých aktivitách americkému úřadu FinCEN, který spadá pod ministerstvo financí USA a který potírá finanční kriminalitu. Uniklé dokumenty obsahují informace o podezřelých transakcích v hodnotě přes dva biliony dolarů (45 bilionů Kč) z let 1999 až 2017.

Související

Ilustrační fotografie.

Evropská komise potrestala pět bank za kartel při obchodování s měnami

Evropská komise (EK) vyměřila nadnárodním finančním institucím UBS, Barclays, RBS, HSBC a Credit Suisse pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy Kč) za kartel při obchodování s měnami. Komise, která je exekutivním orgánem Evropské unie a která plní i roli antimonopolního úřadu, to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Více souvisejících

HSBC bank FinCEN Ekonomika Akcie burza Hongkong

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy