Globální prodej smartphonů klesl o pětinu, Huawei šlape na paty Samsungu

Celosvětový prodej chytrých telefonů konečným uživatelům se ve druhém čtvrtletí kvůli koronavirové krizi meziročně snížil o 20 procent na 295 milionů přístrojů. Jedničkou na trhu byla jihokorejská společnost Samsung, těsně za ní následovala čínská firma Huawei. Informovala o tom výzkumná společnost Gartner na svých internetových stránkách.

"Restrikce týkající se cestování, uzavírky obchodů a opatrnější utrácení za zbytné zboží během pandemie vedly k druhému čtvrtletnímu poklesu prodeje smartphonů za sebou," uvedl analytik společnosti Gartner Anshul Gupta. Poukázal nicméně na zlepšující se situaci v Číně.

Samsung podle údajů firmy Gartner vykázal ve druhém čtvrtletí meziroční pokles prodeje chytrých telefonů o zhruba 27 procent na 54,76 milionu přístrojů, zatímco prodej Huawei se snížil o necelých sedm procent na 54,13 milionu přístrojů, uvedl androidcental.com.

Tržní podíl Samsungu tak klesl na 18,6 procenta z 20,3 procenta před rokem. Tržní podíl Huawei naopak vzrostl na 18,4 procenta z 15,7 procenta. "Výkony v Číně pomohly Huawei zabránit horšímu čtvrtletnímu výkonu," uvedl Gupta. "Huawei zvýšila své vedení v Číně, kde ve druhém čtvrtletí ovládla 42,6 procenta trhu se smartphony," dodal.

Třetí místo na světovém trhu s chytrými telefony obsadila americká společnost Apple s 13procentním podílem. Její prodej klesl pouze o 0,4 procenta na 38,39 milionu přístrojů. "Zlepšené podnikatelské podmínky v Číně pomohly Applu dosáhnout v této zemi růstu," uvedla analytička firmy Gartner Annette Zimmermannová. Apple podle ní těžil rovněž z uvedení nového telefonu iPhone SE na trh.

Související

Více souvisejících

smartphone Samsung Huawei apple Ekonomika mobily

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy