Trumpův spojenec v médiích představuje hrozbu. Biden byl před jeho aktivitami varován

Generální ředitel americké Agentury pro globální média Michael Pack, kterého do funkce jmenoval prezident Donald Trump, aby dohlížel na Hlas Ameriky (VOA), Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RF) a další rozhlasové stanice financované z federálního rozpočtu, čelí obviněním z podvodu a zneužívání funkce.

Uvedl to server veřejnoprávní stanice National Public Radio. Pack podle tohoto portálu a stanice CNBC také čelí stížnostem na zavlékání politických propagandy a dosazování Trumpových lidí, včetně sebe sama, do klíčových funkcí ve VOA a RFE/RF.

Packa tento týden obvinil prokurátor, že prostřednictvím neziskové organizace, kterou sám kontroluje, nelegálně převedl více než čtyři miliony dolarů (asi 86 milionů Kč) do své vlastní filmové společnosti zaměřené na dokumentární snímky. Pack se odmítl k žalobě vyjádřit.

Již dva soudci rozhodli, že si Pack ve funkci počínal v rozporu se zákonem, připomněl NPR. Podle stanice Pack dával přednost loajalitě ke Trumpovi před hodnotami, které mají podřízené rozhlasové stanice prosazovat.

Pět bývalých šéfů RFE/RF, jmenovaných za demokratů i republikánů, společně varovali nově zvoleného prezidenta Joe Bidena, že Pack představuje "hrozbu pro důvěryhodnost a profesionalitu" médií, na které dohlíží. A nově skupina stěžovatelů z VOA kritizuje Packa za chystané pondělní vystoupení u ministra zahraničí Mikea Pompea v ústředí VOA, pouhých devět dnů před nástupem Bidenovy vlády.

Pompeo a i sám Pack brzy skončí ve funkcích, ale mezitím se podle NPR snaží dosadit sama sebe a své konzervativní spojence do orgánů řídících a kontrolujících počínání VOA, RFE/RF a dalších stanic, financovaných americkou vládou.

Tyto stanice mají po celém světě každý týden 350 milionů posluchačů. Jejich posláním je poskytovat vyvážené informace, vést zasvěcené politické debaty a také sloužit občanům zemí, ve kterých novináři nesmějí svobodně pracovat.

Michael Pack rádio svobodná evropa Hlas Ameriky Media USA (Spojené státy americké) Donald Trump Joe Biden

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 35 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy