USA dostaly doporučení ke koupi firem Ericsson a Nokia, kvůli Huawei

Spojené státy by měly zvážit koupi kontrolních podílů v evropských dodavatelích telekomunikačních zařízení Ericsson a Nokia, aby tak pomohly čelit dominantnímu postavení čínské společnosti Huawei v technologiích pro mobilní sítě páté generace (5G). Uvedl to dnes americký ministr spravedlnosti William Barr. USA se obávají, že Peking by mohl využívat zařízení Huawei ke špionáži, firma však takovéto obavy odmítá.

Podle Barra by Spojené státy a jejich nejbližší spojenci měli "aktivně zvážit" návrhy na "americké vlastnictví kontrolního podílu" ve firmách Ericsson a Nokia. "Pokud by za jednou či oběma firmami stály náš velký trh a finanční síla, udělalo by to z nich mnohem impozantnějšího konkurenta," uvedl ministr.

Spojené státy firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu z budování sítí 5G vyloučily a ke stejnému postupu se snaží přimět i své spojence. Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení. Firma tvrdí, že ji Washington chce od sítí nové generace odříznout proto, že žádná americká firma nemůže nabídnout odpovídající technologii za konkurenceschopnou cenu.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a další čínské firmy ZTE za bezpečnostní riziko. Varování se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury. Některé státní instituce pak omezily používání produktů těchto firem.

Huawei je dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro všechny tři české mobilní operátory. Technologii firmy využívá také největší český provozovatel telekomunikačních sítí CETIN.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) nokia Huawei

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy