V USA patrně začala hospodářská recese, ukazuje algoritmus fondu Quant

V USA pravděpodobně začala hospodářská recese. Jeden z indikátorů, který je součástí řídícího algoritmu fondu Quant, ji ohlásil na základě posledních údajů. ČTK to řekl autor algoritmu Pavel Kohout. Technická recese se obvykle definuje jako pokles HDP dvě čtvrtletí po sobě.

Národní úřadem pro ekonomický výzkum (NBER) definuje recesi jako významný pokles hospodářské aktivity napříč ekonomikou, který trvá déle než několik měsíců, běžně viditelný na reálném HDP, reálných příjmech, zaměstnanosti, průmyslové produkci a velkoobchodních tržbách.

Indikátor podle něj funguje výlučně na základě analýzy výnosů federálních dluhopisů, není ovlivněn žádnými názory nebo emocemi. Vychází z práce profesora Campbella Harveye publikované v roce 1985. Jde o indikátor, který úspěšně předpověděl i minulou a předminulou recesi americké ekonomiky.

Recese bývají oficiálně vyhlašovány Národním úřadem pro ekonomický výzkum (NBER), ale vyhlášení bývá značně zpožděné proti skutečnosti. Poslední recese byla vyhlášena v prosinci 2008, když oficiálně začala o rok dříve, v prosinci 2007. Indikátor ji včas oznámil s předstihem tří měsíců proti skutečnému datu.

"Hospodářská recese ještě sama o sobě neznamená signál k nákupu nebo prodeji cenných papírů, záleží na souvislostech a na hodnotách dalších indikátorů," uvedl Kohout.

Většinovým majitelem fondu Quant je společnost Duck Sauce, zbylý podíl drží svěřenský fond MMXXV. Quant vznikl v září 2016 a od svého otevření za tři roky dosáhl zhodnocení 16,38 procenta. Za samotný rok 2019 činilo zhodnocení 6,24 procenta.

Americký ministr varoval před 20procentní nezaměstnaností

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech by mohla vystoupit až na 20 procent, pokud se nepodaří rychle zorganizovat pomoc ekonomice. Podle zdrojů, na které se odvolává více médií, to v úterý americkým senátorům řekl ministr financí Steven Mnuchin. Tak vysoko nezaměstnanost nebyla od roku 1935, kdy se Spojené státy vzpamatovávaly z velké hospodářské krize. Část analytiků navíc tvrdí, že globální ekonomika už vstoupila do recese.

Mnuchin se v úterý setkal s republikánskými senátory, aby je přesvědčil, že je důležité schválit navrhovanou pomoc v objemu jednoho bilionu dolarů (24,7 bilionu Kč). Administrativa prezidenta Donalda Trumpa chce z tohoto souboru podpůrných opatření část peněz poslat do dvou týdnů přímo lidem, část má podpořit letecké společnosti a další firmy, na které krize kolem pandemie způsobené koronavirem doléhá nejvíce.

Ministr podle agentury Bloomberg upozornil, že pokud nebude pomoc schválena, hrozí nevratné ekonomické škody. V Senátu má většinu Republikánská strana, tedy Trumpovi lidé.

Míra nezaměstnanosti v USA v lednu vzrostla na 3,6 procenta, zůstala ale blízko minima za téměř 50 let.

Mluvčí ministerstva financí řekla, že Mnuchin nedával žádnou předpověď vývoje ekonomiky, jen se snažil republikánům v Senátu ilustrovat, co se může stát, pokud pomoc nepřijde včas a v dostatečné výši. "Na schůzce s republikány v Senátu použil ministr Mnuchin pro ilustraci několik matematických modelů, tím ale rozhodně nenaznačoval, že tak se to stane," řekla agentuře Reuters mluvčí ministerstva Monica Crowleyová.

Mnuchin na schůzce také řekl, že hospodářské dopady současné krize mohou být potenciálně horší než za globální finanční krize v roce 2008.

Průzkum institutu Marist pro NPR/PBS tento týden ukázal, že 18 procent dospělých v USA už kvůli nynější krizi spojené s koronavirem buď ztratilo práci, anebo jim zaměstnavatel zkrátil pracovní dobu.

Analytici finančních ústavů Goldman Sachs a Morgan Stanley navíc tvrdí, že globální ekonomika už vstoupila do recese. Nejde tudíž podle nich o to, zda recese nastane, ale jak hluboká bude. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu po sobě.

Mnuchinovo varování je podobné tomu, které za finanční krize v roce 2008 adresoval zákonodárcům tehdejší ministr financí Henry Paulson. Ten spolu s tehdejším šéfem centrální banky (Fed) Benem Bernankem vyzývali ke schválení souboru podpůrných opatření v objemu 700 miliard dolarů na odkup hypotečních úvěrů diskutabilní kvality. I v té době hrozilo, že krize ekonomiku zdevastuje. Kongres nakonec pomoc schválil, míra nezaměstnanosti dosáhla maxima v říjnu 2009, kdy vystoupila na 10,2 procenta.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika USA (Spojené státy americké) Steven Mnuchin nezaměstnanost / nezaměstnaní Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy