Nejlepší z nejlepších? 10 nejelitnějších speciálních jednotek

Jak roste hrozba terorismu, roste též důležitost speciálních jednotek schopných zachránit rukojmí držených v obležených budovách. Hrdinové akčních filmů a počítačových her, příslušníci speciálních jednotek jsou i předmětem obdivu, respektu i strachu. Kdo jsou však ti nejlepší z nejlepších? Blog insidemonkey přináší seznam 10 nejlepších a nejdrsněji trénovaných elitních sil na světě.

10) MARCOS, Indie

Heslo: Jen pár, jen nebojácní

MACROS aneb Marine Commandos jsou speciální síly indického námořnictva. Založeni v roce 1987 jsou nováčky na seznamu nejlepších speciálních sil, přesto si brzy dokázali vydobýt respekt. Během Kargilské války v roce 1999 poskytli při střetu s pákistánskými jednotkami zásadní podporu jednotkám indické armády. Účastní se desítek operací, převážně v Kašmíru a na lodích indického námořnictva, kde bojují proti povstalcům a pirátům.

9) ŠAJETET 13, Izrael

Heslo: neznámé

Izraelské speciální síly založené v roce 1949 získaly pozornost světa po masakru 11 izraelských sportovců účastnících se olympijských her v Mnichově v roce 1972. V operaci vhodně pojmenované Boží hněv, Šajetet 13 (doslovně flotila 13)společně s dalšími izraelskými speciálními silami provedly nálet na Libanon a zabily několik členů teroristické skupiny Černé září (Black September). Likvidace všech teroristů odpovědných za masakr jim zajistilo vrchní místo mezi nejefektivnějšími speciálními silami na světě.

8) Jednotka SSG (The Special Services Group), Pákistán

Heslo: Já jsem statečný

Skupina založená v roce 1956 je určena k přímým bojovým operacím, o čemž svědčí síla 5 600 aktivních členů, rozdělených do osmi praporů. Z větší části jsou zapojeni do protipovstaleckých operací v pohraničních oblastech mezi Indií a Afghánistánem. V roce 1994 např. osvobodili bus s dětmi zajatými afghánskými únosci během 20 sekundové operace. V roce 2014 zase SSG zlikvidovala globálního operačního náčelníka Al-Káidy v Pákistánu.

7) Speciální operační jednotka (UOE – Unidad de Operaciones Eseciales), Španělsko

Heslo: Vejděte vy, co můžete, a ne vy, co chcete

Heslo jednotky skutečně vyjadřuje nesmírně obtížný výcvik, který členové této jednotky musí podstoupit. 70 až 80% rekrutů jej nedokončí, v některých případech dokonce 100%. Poměr instruktorů k uchazečům často na konci programu  3 ku 1. Jednotka byla v roce 2009 začleněna pod nově ustanovenou Námořní speciální bojovou sílu. Většinu své existenci byla aktivní v bojích proti separatistické skupině ETA, nedávno byla nasazena na Blízkém východě.

6) Jednotka Alfa, Rusko

Heslo: neznámé

Založená v roce 1974 KGB, tato jednotka byla relativně neznámá široké veřejnosti mimo Sovětský svaz, na rozdíl od ostatních jejich soudruhů z Specnazu (jednotky zvláštního určení sovětské a ruské armády). Ačkoliv je považována za jednu z nejlepších protiterostických skupin na světě s vysokou mírou úspěšnosti, její pověst utrpěla po operaci v moskevském divadle v roce 2002, během které bylo zabito jak 40 útočníků, tak ale i 130 rukojmích, kteří zemřeli následkem plynu vypuštěným do divadla.

5) GIGN, Francie

Heslo: Přihlásit se na celý život

Francouzské právo znemožňuje tváře členů této elitní jednotky založené v roce 1973. Jejich masky si mohla v 1984 zblízka prohlédnout čtyřčlenná alžírská teroristická organizace, která unesla spolu s 229 cestujícími letadlo Air France na letišti Marseille – než všechny její členy GIGN zlikvidoval. Od svého založení GIGN zachránil více než 600 rukojmí.

4) Sajeret Matkal (Průzkumná jednotka Generálního štábu), Izrael

Heslo: Odvážný vyhrává

Původním posláním této jednotky bylo shromažďování informací v týlu nepřítele. Od svého založení v roce 1957 nabrala další funkce. Její členové jsou odborníci na záchranu rukojmích – jedna z jejich nejznámějších akcí byla akce v roce 1976 operace Entebbe. 102 izraelských pasažérů držených na letišti v Ugandě bylo zachráněno. Během akce zemřel starší bratr současného izraelského premiéra Benjamina Netanjahu. Samotný Netanjahu též sloužil v Sajeret Matkal a účastnil se osvobození rukojmích z letadla společnosti Sabena na Ben-Gurionově letišti, při němž byl zraněn.

3) NAVY SEAL, USA

Heslo: Jediný snadný den byl včerejšek

Námořní, vzdušné a pozemní týmy Námořnictva Spojených států amerických patří k největším jednotkám speciálních sil na světě s téměř 9 000 členy. Přesné číslo je samozřejmě klasifikováno, ale zřejmě nebude větší vzhledem k velmi náročnému výcviku, který musí členové jednotky podstoupit a který trvá až 30 měsíců. Členové musí být schopni vydržet za všech podmínek, např. po 12 hodin být pod studenou vodou. Byla to právě tato jednotka, která zlikvidovala Usámu Bin Ládina.

2) Delta Force, USA

Heslo: neznámé

Kromě toho, že se jedná o nejelitnější vojenskou složku americké armády se jedná i o tu nejtajnější. Její členové mají dovoleno nosit civilní oděvy během i mimo službu a jejich uniformy nemají jednotné označení a záplaty s příjmením. Jako první jednotka se začala odvolávat na své aktivní členy jako na operátory. Rekruty jednotka hledá mezi nejlepšími příslušníky jiných speciálních sil jako jsou Zelené barety či Rangers.

1) SAS, Velká Británie

Heslo: Odvážný vyhrává

Legenda speciálních služeb byla založena v roce 1941 jako pluk, později se stala jednotkou. Členové jednotky musí být schopni sami přežít po nějakou dobu v džungli a schopni se značným nákladem v tvrdých podmínkách běhat po kopcích několik dní. Někteří z nich jsou skutečnými ikonami, jako Seržant John Thomas McAleese, který velel slavné operaci Nimrod, během které byli v přímém přenosu zachráněni rukojmí na íránské ambasádě. SAS jsou vysoce chváleny svými spojenci - americký generál Stanley McChrystal řekl, že SAS hrály „zásadní roli“ v porážce iráckého povstání.

Související

Více souvisejících

Armáda bezpečnostní služby SAS NAVY SEALs Terorismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy