ROZHOVOR | Katastrofální sucho v Česku? Meteorologové nám řekli, co nám počasí připravuje

ROZHOVOR - Odborníci z projektu InterSucho hlásí, že se půda v zimě nedosytila vodou. Už na začátku dubna uvedli, že vodní rezerva v půdě je letos výrazně nižší než ve stejnou dobu před rokem. Výrazně nižší vlhkost půdy je na 95 % území, extrémní sucho pak na osmi procentech. O současné situaci promluvila v rozhovoru pro EuroZprávy.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Co se týče sucha, je situace údajně horší než loni. Můžete to potvrdit?

I přes to, že letošní zima byla srážkově nadprůměrná v porovnání s normálem, toto množství nestačilo na ukončení sucha, které přetrvává od loňska. Jinak ale bylo zimní období letos na srážky bohatší než vloni.

Jak se vlastně určuje, že v nějaké oblasti panuje sucho?

Rozeznáváme několik druhů sucha, v současné době se setkáváme se suchem meteorologickým, které je jasně spjato s nedostatkem srážek. Zemědělské sucho je závislé na množství vody v půdě dostupné pro rostliny. Udává se jako podíl využitelné vodní kapacity, tedy hodnoty maximálního množství vody, které je schopna rostlina z půdy využít. Z tohoto pohledu je aktuální situace nejhorší na jižní Moravě, ve Středočeském kraji a na Ústecku. Nejsušší dubny v historii jsou z let 1893 (2mm), 2007 (6 mm)a 1988 (17 mm).

Jaké jsou obecně dopady sucha?

Sucho jako fenomén má většinou pozvolný, nenápadný a déletrvající vývoj, který přinese dopady pro většinu z nás.

Kde je momentálně situace nejhorší a kde naopak nejlepší?

Z meteorologického hlediska spadlo od začátku roku nejvíce srážek na Karlovarsku, Liberecku a Pardubicku, naopak nejméně v Olomouckém, Jihomoravském a Středočeském kraji.

Pokud je někde situace lepší, čím je to dáno? Je to jen tím, že v těchto místech spadlo větší množství srážek?

Jednak za to mohou srážky, ale také podloží a do třetice menší deficit srážek z loňského roku.

Pomůže blížící se obleva stav sucha výrazně změnit k lepšímu? Kolik sněhu ještě leží na horách?

Na horách bude v tomto týdnu sněhová pokrývka rychle odtávat – dnes ještě na vrcholcích Krkonoš leží až 160 cm sněhu, v Jeseníkách a v Beskydech až 60 cm. Tato voda z roztátého sněhu už ale sucho nezažehná – buď odteče do řek nebo ji spotřebuje vegetace.

Jaký je výhled meteorologů do následujících týdnů?

Z meteorologického hlediska je předpověď srážek na delší časové období obrovským oříškem. Nyní lze říci, že druhá polovina dubna bude suchá - téměř bez deště. Poté už nemáme k dispozici výstupy numerických modelů. Sezonní předpovědi však naznačují, že v nejbližší měsíce budou ve střední Evropě srážkově spíše podprůměrné.

Dá se vůbec říct, co by bylo potřeba, aby se úroveň vláhy v půdě vrátila do normálu?

To záleží na mnoha faktorech – na rozložení srážek, na jejich intenzitě, délce trvání, na podloží půdy apod. Ideální by byl trvalý déšť na celém území po několik dnů.

Související

Více souvisejících

Počasí rozhovor Sucho Dagmar Honsová (meteoroložka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy