Česko se rapidně promění? Meteorologové varují před katastrofou

Česko budou i letos sužovat extrémní vedra a vyhlídky do budoucna nejsou o moc lepší. V dalších letech se podle klimatologů dají očekávat extrémní výkyvy počasí, což by mělo dopad i na ráz krajiny a celého ekosystému ve celé Evropě. Podle odvážného katastrofického odhadu by tak Česko mohlo za několik desítek let vypadat jako na poušti. Těch máme v Česku několik a pomalu se rozšiřují.

Jak by vypadalo Česko, pokud by trend extrémních teplot pokračoval? "Požáry a přívalové deště by způsobovaly ohromné škody, vyschlá půda by například nedokázala absorbovat přívalovou vodu a eroze by zapříčinila odnos ornice. To by mohl být začátek rozšiřování písečných přesypů," říká odborník na půdní systémy Jiří Šrámek.

"V první řadě bychom přišli o většinu lesních porostů, vznikaly by požáry vyschlých lesů po kterých by zůstala jen vypálená krajina. To by mělo za následek ztrátu přirozeného ekosystému a v biotopu by se dokonce mohli rozšiřovat exotické druhy hmyzu," dodává expert na genezi půd.

"Pokud by takovýto scénář probíhal, nejhůře by na tom bylo Polabí a Jižní Morava," doplňuje pro televizi Nova klimatolog Radim Tolaš.

Nejdříve by začaly vysychat rybníky a jezera. Největší vodní plochy by se změnily na semeniště hmyzu. Řeky by se staly toxickými a pitná voda by se tak stala cenou komoditou.

Pokud by se pouště rozšiřovali nadále, dal by se očekávat i extrémní výkyv teplot. Za padesát let by tak přes den mohlo být +40 °C a v noci klidně - 5 °C, stejně jako v Africe na Sahaře.

Radikálně by se změnil i život lidí. Stejně jako jejich oblékání. Ze syntetických materiálů, ve kterých by se doslova upekli, by přešli na jednoduché bavlněné tuniky. Změnila by se zřejmě i pracovní doba. Nutností by bylo zavedení polední přestávky, "siesty".

Rozšiřování pouští v Čechách je podle expertů možné, ale jde o dlouhodobý proces. První výrazné změny by se mohly projevit v horizontu dvou generací.

Nejznámější pouště v Česku

I v naší zemi máme pouště, jenom jim tak neříkáme. Správný název je písečný přesyp. A i když se to zdá neuvěřitelné, máme jich několik. Nejznámější přesyp se u nás se nachází v Chráněné krajinné oblasti na Třeboňsku, v rezervaci Písečný přesyp u Vlkova naleznete vátý písek s dunami.

Nejzachovalejší přesyp se nachází u Nymburka, rozkládá se na ploše čtyř hektarů a je výjimečný tím, že se na jeho dunách nachází dravé larvy mravkolva. Ty žijí zahrabané v jemném písku, ve kterém vytvářejí nálevkovité pasti, jejichž sypké strany zabraňují úniku drobného hmyzu a to zejména mravenců. Když mravenec vleze za okraj nálevky, shodí několik zrníček písku na dno a tím upozorní mravkolva a ten na něj začne házet jemný písek, kterým ho shodí k sobě na dno. Dravé larvy pak mravence vysají.

Nejrozsáhlejší přesyp se nachází u Rokytna zhruba 10 kilometrů od Hradce Králové. Rozléhá se na ploše zhruba 7 hektarů.

V České republice se nachází desítky menších přesypů, za zmínku stojí Semínský přesyp u Přelouče nebo přesyp u Osečka. Všechny jsou zajímavé tím, že se na nich nacházejí exotická fauna. Jedná se zejména o vzácné druhy motýlů.

Související

Více souvisejících

Česká republika Počasí Poušť

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy