Na Česko se valí další sníh. A hrozí náledí

Na většině území Česka bude v noci na pondělí sněžit a hrozí tvorba náledí. Na Moravě budou asi také dále stoupat hladiny řek. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes večer zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Silné sněžení v neděli po celý den komplikovalo v Česku dopravu i dodávky energií. Přes noc může ještě napadnout místy až 15 centimetrů nového sněhu.

Největší příval sněhu hrozí podle meteorologů na Klatovsku v Plzeňském kraji, kde může do půlnoci napadnou pět až 15 centimetrů sněhu. Spolu s dřívějším dnešním sněžením tak napadne dohromady až 25 centimetrů sněhu. Podle meteorologů mohou vzniknout velké problémy v dopravě, takže by lidé neměli vyjíždět autem, pokud nemusí.

Další sníh očekává ČHMÚ na většině území republiky. Výstraha neplatí pouze pro část jižních a východních Čech a jižní Moravy. V Čechách bude padat sníh v první polovině noci na pondělí a ve druhé polovině se přesune na Moravu a Slezsko, kde výstraha platí až do pondělních 06:00. Nového sněhu napadne zhruba od čtyř do 12 centimetrů. Na jihu a východě Čech a celé Moravě a Slezsku hrozí od dnešního večera až do pondělních 09:00 tvorba náledí.

V části Moravy také až do pondělních 12:00 mohou dále stoupat hladiny řek. "Během noci na pondělí mohou hladiny zejména levostranných přítoků Moravy dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity. V pondělí ráno očekáváme dosažení prvního stupně povodňové aktivity na řece Moravě. V některých profilech mohou být krátkodobě dosaženy i druhé stupně povodňové aktivity. Výjimečně může dojít k dosažení prvního stupně povodňové aktivity i na malých tocích v horních částech povodí Jihlavy a Svratky," oznámili meteorologové.

Na první povodňový stupeň, nejnižší ze tří stupňů, vystoupala již dnes odpoledne hladina na Bystřičce nad vodní nádrží ve Zlínském kraji a na řece Svratce v Dalečíně na Vysočině. Na obou místech byly řeky stále na prvním stupni i večer. Hladina Svratky také večer vystoupala až na druhý povodňový stupeň v Borovnici na Vysočině.

Související

Sídlo BIS

BIS ve výroční zprávě poukázala na největší hrozby pro Česko

Podle výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) bylo Rusko v roce 2023, stejně jako v předchozích letech, největší hrozbou pro bezpečnost České republiky. BIS se zaměřovala především na aktivity Ruska, kybernetické hrozby a rizika spojená s novými technologiemi. Zpráva rovněž upozornila na nedostatky ve státní připravenosti a hrozby ze strany Číny.

Více souvisejících

Česká republika sníh Sněžení Počasí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy