Boj o vodu: Česko čeká katastrofa, firmy už se připravují

Praha - Pokud nezačne vydatněji pršet, mohla by se opakovat některá z katastrofálních such, s nimiž se už minulosti Česká republika potýkala. Upozornil na to dnes ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského Mark Rieder na konferenci ke Světovému dni vody, který připadá na sobotu. Kvůli extrémně nízkým srážkám se vytvořila minimální zásoba sněhu a zásoby podzemní vody se nedoplnily. Možný nedostatek vody začínají řešit i firmy. Prvních sedm dnes podepsalo prohlášení, v němž se zavázalo ke snižování odběru vody a omezení znečištění vypouštěných vod.

Prosinec přinesl celorepublikově jen asi 40 % z běžného úhrnu srážek, leden asi 62 % a únor byl srážkově podobně slabý, jako prosinec. Na řadě stanic, které hlášení odevzdávají okamžitě po skončení měsíce, přineslo období prosinec-únor nejméně srážek v historii. Týkalo se to hlavně stanic v západní polovině území. Na některých lokalitách spadla jen třetina obvyklého množství srážek pro zimu. Třeba v Liberci spadne za zimu v průměru 173 mm vody, ale letos zaznamenali jen 65 mm, píše Meteocentrum.cz.

Za zmínku stojí i dvě zajímavosti, které dokumentují výjimečnost poslední zimy: za prvé, její suchost šla ruku v ruce s vysokými teplotami. Což je neobvyklé, protože suché zimy obvykle bývají mrazivé, zatímco vlhké zimy bývají spíše teplé. Suchá zima je vždy špatná - pokud je sucho spojené s mrazy, je to dosti kruté k přírodě, pokud je suchá zima spojená s teplým počasím jako letos, tak to vede k hrozbě jarního sucha. Při teplém počasí totiž půda rychleji vysychá, než při mrazech. Druhou zajímavostí pak je, že na řadě míst nejvíce pršelo v první třetině prosince, tedy na samém začátku zimy. Od té doby je to bídné. To zvyšuje hrozbu jarního sucha.

Srážkově podprůměrný byl bohužel i listopad a jako suchý měsíc se zatím na svém začátku (a s přihlédnutím k předpovědi na příští dny) jeví také březen. Půda už je nyní dost vyschlá, sněhové zásoby veškeré žádné, takže situace začíná být poměrně nebezpečná.

Firmy už se připravují

"V případě, že by nepřišly nějaké vydatnější, déle trvající srážky, tak by se mohlo opakovat některé z katastrofálních such, které tady už v minulosti byly," řekl ČTK a Českému rozhlasu Rieder.

Vědci ve Výzkumném ústavu vodohospodářském připravili modely, jež předpovídají poklesy odtoku vody v ČR a větší extrémy u povodní a sucha. Ukazují, že se budou často opakovat povodně v zimním období a v létě naopak nastávat delší období sucha. Očekává se také zvýšení průměrných teplot, které znamená zvýšení odpařování vody z povrchu. Na území ČR tvoří veškeré vodní zdroje atmosférické srážky. Tuzemské řeky zde pramení, ale odtékají do moří. Dešťové a sněhové srážky by tak v úhrnu měly být dostatečným zdrojem vody. Letošek z hlediska průtoků a srážek porovnávají odborníci s rokem 1947, kdy bylo katastrofální sucho na celém území ČR. Sucho zasáhlo přibližně dva miliony Čechů i v roce 1990 z hlediska individuálních zdrojů pitné vody.

K ochranným opatřením orientovaným na retenci vody v povodích v souvislosti s povodněmi se ve svém prohlášení zavázala i vláda. Zástupce ministerstva životního prostředí však na dnešní konferenci i přes přislíbenou účast chyběl. Povodně jsou podle Riedera sice mediálně vděčné téma, o suchu se však tolik nemluví. Přitom škody a počty zasažených obyvatel jsou v případě katastrofálního sucha násobně vyšší, upozornil.

Zástupci prvních sedmi firem - Heineken ČR, Ambruz & Dark Deloitte Legal, Mosaic House, Plzeňského Prazdroje, Skanska, ŠKODA AUTO a Skupiny ČEZ dnes podepsali prohlášení, ve kterém se zavazují k odpovědnému nakládání s vodou. 

Související

Více souvisejících

Počasí Sucho Voda

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy