Udeřil "sibiřský medvěd": Británie pod sněhem, Irsko čeká bouři, v Nizozemí zamrzly kanály

Londýn/Paříž/Berlín - Vydatné sněžení nadále působí potíže v Británii. Mrzne také ve Francii, která si ale podle meteorologů to nejhorší odbyla už v úterý. Jih země se potýká se sněhem a náledím. Teplota na pobřeží Baltského moře klesla v noci na dnešek až k minus 20 stupňům, stejnou teplotu naměřili i v Krušnohoří.

Další vydatné sněžení dorazí i dnes do částí Skotska, severní, jižní a jihovýchodní Anglie i Londýna. V některých oblastech má napadnout až 40 centimetrů sněhu. Úřady varovaly řidiče, aby pokud možno nevyjížděli.

Podobně jako v úterý nastaly komplikace v pozemní i letecké dopravě. Na největším londýnském letišti Heathrow bylo dnes zrušeno přes 100 letů. Na letišti ve skotském Glasgowě je úplně pozastaven provoz, podobně jako na letišti London City na východě britské metropole, z nějž byl zrušen jeden spoj do Prahy a jeden z české metropole do Londýna.

Zasněženým hrabstvím Cumbria na severozápadě Anglie dnes krom toho otřáslo zemětřesení o síle 3,2 stupně. Britský server metro.co.uk zveřejnil facebookový příspěvek policie z anglického města Kingsbridge, která vyzvala obyvatele, aby ji upozornili na podezřelé "mapy" na zasněžených střechách. Místa bez sněhu podle ní svědčí o možných nelegálních pěstírnách konopí vytápěných UV lampami pod nimi.

V Irsku platí nejvyšší možný stupeň výstrahy před extrémním počasím. "Čelíme mimořádné události. Dal jsem pokyny celému státnímu aparátu, aby spolupracoval a lidé byli v bezpečí," napsal na twitteru irský premiér Leo Varadkar. V pohotovosti je podle něj armáda. Irská média píšou, že současné mrazivé počasí z východu v kombinaci s bouří Emma přicházející z jihu by mohlo vyústit v nejhorší zimní bouři od roku 1982.

Ve Francii platí výstraha před mrazem a sněhem ve 14 departementech na jihu země. Noc na dnešek byla podle místních meteorologů nejchladnější nocí této zimy. Už dnes odpoledne ale mají teploty začít stoupat, nejprve na jihu a pak na celém území země, nadcházející víkend už má být jarní.

Francouzský deník Le Figaro připomněl, že současná studená vlna nad Evropou má v různých zemích různá označení: v Británii rýmující se "Beast from the East" (Bestie z Východu), v Nizozemsku "sibiřský medvěd", ve Švédsku "sněžné dělo" a ve Francii "Moskva-Paříž".

Z nizozemské metropole Amsterodamu jsou hlášeny zamrzlé kanály. Místní lidé se ale ani přes mrazivé počasí nevzdali svých oblíbených jízdních kol, uvedl zpravodajský server Sky News.

Na nejvyšší hoře Německa Zugspitze rtuť teploměru klesla k 24 stupňům pod nulou. To bylo sice o 6,5 stupně více než v noci na úterý, v průměru byla ale dnešní noc v Německu chladnější. V severoněmeckém Lübecku naměřili minus 20 stupňů, na stejnou hodnotu spadla rtuť teploměru také na německé straně Krušných hor. V Alpách se teploty pohybovaly mezi 20 a 26 stupni pod nulou. O něco tepleji bylo v Porýní, kde meteorologové naměřili kolem minus deseti.

Jedna z organizací pomáhající lidem bez domova dnes vyzvala německé úřady, aby daly k dispozici vytápěné místnosti i během dne. Poskytnout bezdomovcům ubytovnu na přespání podle ní nestačí. "Umrznout se dá i přes den," uvedla Werena Rosenkeová. Její organizace během této zimy zaznamenala již čtyři umrznuté lidi bez domova. Odhadem žije v Německu na ulici asi 52.000 lidí.

Na rozdíl od uplynulých dní dnes extrémní počasí velké problémy v dopravě nezpůsobilo. "Je chladno, ale nic víc," uvedl mluvčí dopravní centrály v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku.

Související

Více souvisejících

Počasí Zima Sněžení Velká Británie Francie Německo zemětřesení v Británii irsko

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy