Sněhová bouře Gabriel se přesunula do Německa, Británii sevřel mráz

Husté sněžení, které ve středu trápilo východ Francie, se dnes přesunulo nad západní Německo. V Porýní způsobil sníh problémy v silniční dopravě a na dvě hodiny byl zcela ochromen i provoz letišti Kolín nad Rýnem/Bonn, informovala dnes agentura DPA. Ve Francii sněží především na severu a v okolí Paříže. Varování před sněhovou nadílkou vydali také meteorologové pro Británii a sever Itálie.

Sníh a náledí zkomplikovalo ranní dopravu především v západoněmeckých spolkových zemích Porýní-Falc a Sársko. Obě sousedí se severovýchodní Francií, kterou bouře Gabriel doprovázená hustým sněžením i silným větrem potrápila ve středu. Jen v okolí Kaiserslauternu policie zaznamenala dnes ráno v souvislosti s počasím 11 dopravních nehod. "Máme tu několik nákladních vozů, které stojí (na silnici) napříč," uvedla mluvčí policie v Trevíru (Trier).

Zcela zablokován byl zhruba na dvě hodiny kvůli sněhu provoz na mezinárodním letišti mezi městy Kolín nad Rýnem a Bonn. Zrušeno muselo být devět letů, další spoje budou během dne nabírat zpoždění. Sněžení částečně ochromilo i milionové město Kolín nad Rýnem, v jehož ulicích se stalo i několik dopravních nehod. Na dálnici A4, která tvoří část městského okruhu, se kvůli jedné ze srážek vozů vytvořila několikakilometrová kolona. Zhruba tři desítky nehod během tří dopoledních hodin napočítala policie i v Bonnu, někdejší metropoli Spolkové republiky.

#Allemagne : impressionnantes images de #blizzard dans la région de #Baden-Baden, au cœur de la Forêt Noire au passage de la #tempête #Gabriel hier : le #vent a soufflé jusqu'à 120 km/h, avec à la clé un ressenti de -20... #neige pic.twitter.com/JLHdEkymrp

— Guillaume Woznica (@GWoznica) 31. ledna 2019

Ve Francii platí varování před sněhem a náledím především na severu země v okolí Amiensu a Rouenu, ale i v hlavním městě a jeho okolí, informuje list Le Figaro.

Před hustým sněžením prakticky na celém území Spojeného království dnes varovali také britští meteorologové. Anglie, Skotsko, Wales i Severní Irsko během uplynulé noci zaznamenaly nejnižší teploty od začátku zimy. U skotského jezera Loch Glascarnoch spadla podle televize Sky News teplota až k minus 13,6 stupně Celsia.

Mrazivé počasí panuje také ve Skandinávii. Švédská meteorologická služba naměřila v noci na dnešek ve městě Nikkaluokta na severu země minus 39,5 stupně Celsia. To je nejnižší letos naměřená teplota ve Švédsku. Celkově byl ovšem podle švédských meteorologů letošní leden teplejší než průměrný. Nejnižší teplotu v regionu Laponsko, jehož je Nikkaluokta součástí, naměřili v roce 1966. Tehdy rtuť teploměru klesla k minus 52,6 stupně Celsia.

Na sněhovou nadílku se připravují také na severu Itálie. Odklízet sníh v ulicích budou muset podle listu La Repubblica i velká města jako je Turín, Milán, Boloňa a Janov.

Související

Počasí

Sněhová bouře bičuje Británii a Francii, některá letiště jsou uzavřena

Husté sněžení komplikuje dnes dopravu na severu a východě Francie, přes kterou se žene bouře Gabriel. Jih Francie pak trápí silný vítr, který bouři doprovází. Problémy sníh a náledí působí dnes také řidičům v Británii. Letiště v Liverpoolu a Manchesteru musela být dočasně uzavřena. Informovala o tom francouzská a britská média.
Zimní počasí, ilustrační foto

Na Evropu se žene bouře Gabriel, v Německu se kvůli sněhu bouralo

Sněžení a kluzký povrch silnic byly dnes příčinou desítek dopravních nehod na řadě míst Německa. Srážky aut si vyžádaly jednoho mrtvého a několik zraněných, informovala agentura DPA. Ve Francii se mezitím připravují na bouři Gabriel, která přinese silný vítr a husté srážky. Varování meteorologové vydali pro 41 departementů včetně Paříže a jejího okolí.

Více souvisejících

bouře Gabriel (Francie leden 2019) Sněžení Německo Zima mráz Velká Británie Francie

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 31 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy