Vesmírná tornáda a pozor na Slunce: Britové začnou hlásit počasí v kosmu

Londýn - Britská meteorologická služba Met Office začne vydávat každodenní zprávy o meteorologických podmínkách ve vesmírném prostoru. Čtyřiadvacetihodinová služba poskytne zejména včasné varování o slunečních bouřích, které mohou ovlivňovat komunikační zařízení, satelitní navigaci i elektrické sítě. První předpověď by podle zpravodajské stanice BBC měla být ohlášena na jaře.

Projekt v příštích třech letech podpoří britské ministerstvo obchodu částkou 4,6 miliony liber (152 milionů Kč). Podílet se na něm bude také americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) a několik britských partnerů, mezi nimi také Britský geologický průzkum, Bathská univerzita a laboratoře RAL Space.

Určujícím faktorem vesmírného počasí jsou sluneční energetické částice. Zdrojem potenciálně ničivých slunečních bouří jsou erupce a výbuchy ve sluneční atmosféře, známé jako výron koronální hmoty. Mohou poškodit citlivé součásti satelitů, a vyvolat tak silný proud, který může vyřadit z provozu elektrickou rozvodnou síť na Zemi. 

Oddělení vesmírného počasí v Met Office vede Mark Gibbs. "Je to relativně nevyzrálý vědecký obor, ale znalostí o něm rychle přibývá," řekl. 

Divoké počasí v kosmu

Vědci vědí, že veškeré počasí je spojeno s teplem. Teplo je katalyzátor, který vytváří větry. Nejdivočejší větry ve vesmíru panují na Jupiter, který může posloužit jako planetární tematický park. Tryskové proudění na Jupiteru je docela úchvatné. Zde na Zemi máme jen dvě hlavní trysková proudění. Na každé polokouli jedno. Jupiter má okolo 30 tryskových proudění.

Nedávno bylo ve vesmíru nalezeno tornádo impozantních rozměrů – Herbig-Harovův objekt vytvořený větry pocházejícími ze vznikající hvězdy. Herbig-Harův objekt je zářící mrak plynu, vytvořený při kolizi vysokorychlostního výtrysku plynu s nepohybujícím se mezihvězdným plynem. Plyn s vysokou rychlostí ohřívá chladný plyn, což způsobuje jeho záření. Tento objekt by byl rozhodně číslo jedna na seznamu nejdivočejších tornád vesmíru, pokud by nebylo jednoho důležitého faktu. Není to vlastně tornádo, i když tvar tornáda velmi připomíná. Má spirálovitý tvar, takže to vypadá, jako že se podélně točí. Ale ono to vůbec nerotuje jako tornádo. Na rozdíl od pozemského tornáda, kde kuželovitý tvar vytváří větrná smršť, toto tornádo je vytvořeno magnetickými silami z oblaku kosmického prachu a plynných částic.

Číslo dvě na galaktickém seznamu tornád se mnohem víc podobají těm pozemským. A jsou velice blízko. Jsou to písečné bouře na Marsu. Každý marsovský rok se tam objevují tisíce lokálních bouří. Vznikají prachové oblaky, které jsou neprůhledné a až stovky kilometrů široké a několik kilometrů vysoké. Na Marsu je prašná, pochmurná krajina pokrytá narudlým pískem. Na povrchu zřejmě není žádná tekutá voda. A když nad tímto vyprahlým terénem začne vycházet Slunce, začnou problémy. Prašné víry mohou být stovky metrů široké a kilometr nebo i více vysoké, uvedl server ceskatelevize.cz.

Související

Více souvisejících

vesmir Počasí

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy