Extrémní požáry v Austrálii. Další důkaz klimatických změn?

Adelaide (Austrálie) - Loňský rok byl pro Austrálii třetí nejteplejší od roku 1910, kdy se začalo s pravidelným měřením. Země se právě potýká s ničivými požáry, vyvstává tedy otázky, zda nejmenší kontinent doplácí na oteplování planety.

Poslední australské jaro, které připadlo na září až listopad 2014, bylo vůbec nejteplejší v historii měření. Tyto podmínky podle meteorologů vytvořily předpoklady pro časný začátek požárové sezony. Ohně v oblasti Adelaide ve státě Jižní Austrálie zničily či těžce poškodily již 38 obytných domů a 125 menších, vedlejších budov, napsal dnes server BBC News. Zranění utrpělo kolem 150 lidí. Je mezi nimi mnoho hasičů, kteří se nadýchali kouře.

Hasiči nicméně uvedli, že dnes úspěšně dostávají pod kontrolu požár, který zuří v oblasti ohraničené kruhem o obvodu 240 kilometrů v okolí Adelaide.

Zdroj: YouTube

Tisíce zákazníků internetové společnosti iiNet zůstaly v pondělí večer šest a půl hodiny bez připojení, protože firma vypnula kvůli vysokým teplotám některé systémy ve svém datovém centru ve městě Perth. Teplota v Perthu vystoupala v pondělí na 44,4 stupně Celsia a pondělek tak byl nejteplejším lednovým dnem v Austrálii od roku 1991, kdy teploty dosáhly 45,8 stupně.

V Austrálii pokračuje horké počasí poté, co loňský rok byl třetím nejteplejším v dějinách měření. Průměrné teploty se loni v Austrálii držely 0,91 stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem, sdělil meteorologický úřad. Sedm z deseti nejteplejších roků bylo registrováno v období od roku 2002 a vůbec nejteplejším v historii byl v Austrálii rok 2013.

Řada expertů tento trend připisuje klimatickým změnám způsobeným vlivem člověka. "V roce 2013 jsme měli nejteplejší jaro v historii a v roce 2014 znovu. Tyto extrémy jsou nyní pravděpodobnější kvůli lidským vlivům, jako jsou skleníkové plyny," konstatovala Sophie Lewisová z Australské národní univerzity v Canbeře.

Související

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

Více souvisejících

Austrálie Počasí globální oteplování

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy