VIDEO: Sněhová bouře ochromila severovýchod USA, umírají lidé

Washington - Sněhová bouře doprovázená mrazivými teplotami si ve východní polovině Spojených států vyžádala během čtvrtka a dneška nejméně devět mrtvých. Ve státech Michigan, Kentucky, Indiana a Illinois lidé umírali při dopravních nehodách na kluzkých silnicích. Během noci napadlo na některých místech více než půl metru sněhu, což na stovkách škol v New Yorku a Bostonu vedlo k tomu, že se dětem prodloužily končící vánoční prázdniny.

Aerolinky už ve čtvrtek v obavě z blížící se bouře předběžně zrušily přes 2300 letů, hlavně na newyorských a bostonských letištích. Do dnešního rána tak bylo podle agentury AP zrušeno více než 1700 letů a kolem 950 jich bylo odloženo. 

Zimní počasí si zatím vyžádalo devět obětí na životech. Na předměstí Filadelfie zahynul ve skladu s posypovou solí dělník, kterého rozmačkala kupa soli, která na něj z dosud neznámých důvodů spadla. K neštěstí podle policie došlo ve chvíli, kdy muž pracoval s rypadlem.

V New Yorku umrzla žena trpící Alzheimerovou chorobou, když si vyšla ze svého domu. Další lidé pak umírali při dopravních nehodách.

Guvernér státu New Jersey Chris Christie vyhlásil mimořádný stav a nařídil většině státních zaměstnanců, aby dnes zůstali doma. Mimořádný stav platí také ve státech Massachusetts a New York. Úřady v těchto státech vyzvaly obyvatele, aby vycházeli jen v nejnutnějších případech.

Meteorologové hlásí, že teploty klesají hodně pod bod mrazu, na některých místech mohou prý dosáhnout i minus 23 stupňů Celsia.

Také veřejné školy v Bostonu zůstaly dnes kvůli větru a silnému sněžení uzavřeny, v ulicích platí kvůli chystanému masivnímu úklidu sněhu zákaz parkování. Bostonské letiště už ve čtvrtek večer přestalo odbavovat lety a dnes je omezilo.

Pro starostu Bostonu Thomase Menina je bouře poslední zkouškou, neboť v pondělí po 20 letech odchází z úřadu. "Dostat ještě jednu sněhovou bouři jako starosta je pěkný novoroční dárek," prohlásil Menino s dávkou ironie.

V noci na dnešek napadlo severně od Bostonu asi 60 centimetrů sněhu, z některých částí státu New York meteorologové hlásili kolem 45 centimetrů. V samotném Bostonu napadlo až 35 centimetrů sněhové pokrývky. 

Jak píší americká média, sněhová vánice bude ostře sledovaná hlavně v New Yorku kvůli novému starostovi. Bill de Blasio složil po Novém roce slavnostní přísahu a krátce na to už musel přijímat výjimečná opatření právě kvůli sněhové bouři, informuje rozhlas.cz. "V následujících hodinách se zřejmě budu opakovat: prosím, zůstaňte uvnitř, nejezděte autem. Pokud to není nutné, prosím, zůstaňte doma. Chceme si být jistí, že všichni budou v bezpečí," vyzval obyvatele.

New York a Nová Anglie očekávají vánici s poryvy větru o síle přes sedmdesát kilometrů v hodině. Na tuhou zimu se však připravuje i Kanada. V Montrealu a Winnipegu prý naměřili až minus 26 stupňů Celsia. 

Mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák vysvětluje, že extrémní počasí je způsobeno výškovým prouděním, které určuje, jak se budou rozmísťovat, přesouvat a dále vyvíjet tlakové útvary. „Právě pro severoamerický kontinent je charakteristické, že když vane takový silný vítr ve střední troposféře, tedy ve výškách kolem pěti kilometrů, přes Skalisté hory, utváří se přes to taková vlna. A ten silný proud vzduchu přináší studený vzduch na východ USA. Arktická studená vzduchová hmota se navíc dostává poměrně hluboko na jih a východ kontinentu," říká.

Související

Více souvisejících

Bouře USA (Spojené státy americké) Počasí

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy