Sportovci pranýřují vládu: Snaha o změny byla, mnoho věcí se ale nezdařilo

Praha - Sportovci nešetří kritikou na adresu vlády. Podle nich sice měla snahu o řadu změn, ale většinu svých záměrů nakonec nesplnila. Nepodařilo se jí vytvořit stabilní financování sportovních klubů ani dokončit nový zákon o podpoře sportu. Za úspěch lze považovat jen zastavení trvalého poklesu státní podpory sportu.

V letošním rozpočtu bylo na sport zhruba 5,6 miliard korun, zatímco v roce 2015 tři miliardy korun. Rozdělování peněz sportovcům se ale kvůli aféře Pelta dostalo do časového skluzu.

Stávající systém financování klubů, který prosazovala zejména exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), není podle odborníků ideální. Ministerstvo se snažilo podpořit kluby prostřednictvím programu VIII, který směřoval peníze přímo do nich, aniž by je přerozdělovaly svazy. Vyplacená částka se odvíjela od počtu sportovců.

"Současný systém nahrával manipulacím, kdy se uměle sbíraly podpisy údajných sportovců a ministerstvo na základě těchto seznamů podporu vyplácelo," řekla ČTK právnička neziskové organizace Transparency International Sylvie Kloboučková.

Těmto nesrovnalostem by podle ní měly předcházet sportovní rejstříky, které by měly vzniknout podle novelizovaného zákona o sportu. "Rejstřík je klíčový pro transparentní rozdělování prostředků tak, aby se předešlo situacím, jako je stávající policejní vyšetřování (sportovních dotací)," uvedl šéf Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval.

Pro financování klubů je klíčové financování ze strany měst a obcí, upozornil. Novela loterijního zákona ale tuto podporu snížila a financování sportu z více zdrojů měl řešit nový zákon o podpoře sportu. Nastavený systém byl přitom podle starostky Sokola Hany Moučkové zcela transparentní a podporovalo ho celé sportovní prostředí. Nedokončení nového zákona o sportu považuje za největší neúspěch koalice ČSSD, ANO a lidovců, protože údajně nechává sportovce v nejistotě, co bude dál.

V průběhu volebního období se ve sportu snížily také příjmy od sponzorů. "Pomohly by daňové úlevy a hlavně opatření k uplatnění společenské odpovědnosti firem, jak je to obvyklé všude na světě," řekl ČTK šéf České unie sportu Miroslav Jansta.

Jednou z mála pozitivních věcí je podle Kejvala spuštění programu na podporu druhé kariéry vrcholových sportovců. Pomáhá jim po skončení jejich aktivní činnosti zařadit se do pracovního procesu.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Vláda ČR ministerstvo školství Český olympijský výbor Miroslav Jansta dotace

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 6 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 6 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 6 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy