Koronavirus Covid-19 nenaruší letní olympiádu, ujišťují organizátoři

Pořadatelé olympijských her v Tokiu jsou připraveni uspořádat navzdory pokračující epidemii koronaviru soutěže pod pěti kruhy podle původního plánu. Kvůli zdravotním rizikům byla v poslední době v Asii zrušena nebo přeložena řada sportovních událostí, japonští organizátoři ale i nadále počítají se zahájením her 24. července. V březnu by měla v Japonsku odstartovat štafeta nesoucí pochodeň s olympijským ohněm.

"Rád bych znovu ujistil, že neuvažujeme o zrušení nebo odložení her," uvedl předseda organizačního výboru Joširo Mori na setkání se zástupci Mezinárodního olympijského výboru v Tokiu. Pořadatelé věří, že pomůže i počasí. "Čeká nás roční období bohaté na srážky, to může pomoci zpomalit šíření viru," řekl bývalý fotbalový reprezentant a starosta olympijské vesnice Saburó Kawabuči.

Novým typem koronaviru Covid-19, který se od loňského roku rozšiřuje z epicentra v čínském Wu-chanu, se už nakazilo přes 60.000 lidí a víc než 1350 jich infekci podlehlo. V Japonsku bylo zatím potvrzeno 28 nakažených.

Na neurčito byla tento týden odložena dubnová Velká cena formule 1 v Šanghaji, nejistý je i osud premiéry Grand Prix ve Vietnamu. Přeloženy na říjen dnes byly i dubnové turnaje v sedmičkovém ragby v Singapuru a v Hongkongu.

Na čínském území byly z obav o zdraví již dříve odvolány i jiné sportovní akce, například lyžařské závody Světového poháru, kvalifikace v různých olympijských sportech nebo golfové turnaje elitního ženského okruhu LPGA. Zrušeno bylo i halové mistrovství světa v atletice.

Související

Hackeři, ilustrační foto

Ruští hackeři se chystali napadnout olympiádu

Ruští hackeři ve službách vojenské rozvědky se chystali napadnout letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu, než byly o rok odloženy kvůli pandemii koronaviru. Hackerské útoky by hry proměnily v logistickou "černou můru", napsal dnes na svém webu britský list The Guardian s odvoláním na informace z britského Národního centra kybernetické bezpečnosti. Šéf britské diplomacie odsoudil pokus narušit světovou sportovní událost jako "cynický a "bezohledný".
olympiáda

Nezávisí to na objevu vakcíny, tvrdí o pořádání letní olympiády v Tokiu MOV

To, zda se budou příští rok konat Letní olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly původně konat letos, podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) start této olympiády nezávisí na tom, jestli se najde protilék na nemoc COVID-19. Alespoň to takto uvedl člen koordinační komise MOV John Coates a to v reakci na slova Jošitakeho Jokokury, prezidenta Japonské lékařské asociace.

Více souvisejících

Olympijské hry 2020 Japonsko Mezinárodní olympijský výbor sport Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy