Nezávisí to na objevu vakcíny, tvrdí o pořádání letní olympiády v Tokiu MOV

To, zda se budou příští rok konat Letní olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly původně konat letos, podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) start této olympiády nezávisí na tom, jestli se najde protilék na nemoc COVID-19. Alespoň to takto uvedl člen koordinační komise MOV John Coates a to v reakci na slova Jošitakeho Jokokury, prezidenta Japonské lékařské asociace.

"Podle doporučení od WHO můžeme pokračovat v plánování na tento termín a přesně to děláme. Nijak to nezávisí na vakcíně," sdělil Coates v rozhovoru pro agenturu AAP a pokračoval: "Bylo by hezké ji mít. Ale my se samozřejmě dál budeme řídit pokyny WHO a japonských zdravotních úřadů, protože zdraví a blaho sportovců a dalších účastníků her je pro nás prioritou."

Připomeňme, že japonská vláda se spolu s Mezinárodním olympijským výborem před měsícem domluvily na odložení tohoto sportovního svátku o rok kvůli aktuální pandemii koronaviru. Nově se tak Hry v Tokiu budou konat na přelomu července a srpna příštího roku, konkrétně od 23. července do 8. srpna 2021.

MOV už se nechal slyšet, že právě toto datum je pro něj tím nejzazším možným, kdy se odložené Hry můžou konat a tudíž to znamená, že pokud by se nemohly konat ani příští rok, musely by být zrušeny. Což by bylo pro japonské Tokio deja vu, neboť právě v japonské metropoli už se měla v minulosti jednou letní olympiáda konat, ale nakonec musela být zrušena kvůli druhé světové válce.

Takovou možnost nevyloučil ani šéf organizačního výboru Joširo Mori, ani japonský premiér Šinzó Abe. Ten ve středu v japonském parlamentnu prohlásil, že pokud ani příští rok nebude pandemie pod kontrolou, nezbývá než tolik očekávánou sportovní akci opravdu zrušit.

Přišlo by tak vniveč určitě více než 13 miliard dolarů. Právě 13 miliard dolarů už totiž stihli pořadatelé za přípravu Her utratit a akce se navíc prodražila již zmiňovaným přesunem na rok 2021.

Související

Hackeři, ilustrační foto

Ruští hackeři se chystali napadnout olympiádu

Ruští hackeři ve službách vojenské rozvědky se chystali napadnout letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu, než byly o rok odloženy kvůli pandemii koronaviru. Hackerské útoky by hry proměnily v logistickou "černou můru", napsal dnes na svém webu britský list The Guardian s odvoláním na informace z britského Národního centra kybernetické bezpečnosti. Šéf britské diplomacie odsoudil pokus narušit světovou sportovní událost jako "cynický a "bezohledný".
Ilustrační foto

Roční odklad nemusí stačit. Olympiáda je nadále v ohrožení

S pokračujícím šířením koronaviru v Japonsku se šéf organizačního výboru olympijských her v Tokiu Toširo Muto obává, že ani roční odklad nemusí stačit. V zemi byl tento týden vyhlášen nouzový stav. Uspořádání her, které by měly začít za necelých 16 měsíců, podle Muta momentálně nikdo nemůže zaručit.

Více souvisejících

Olympijské hry 2020 olympiáda

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy