Pomoc Ukrajině a další sankce vůči Rusku v českém i zahraničním sportu

Ani v pondělí neutuchají boje na Ukrajině, kam vpadla ve čtvrtek ruská vojska. A ani v pondělí neutuchá pomoc Ukrajině a neutuchají ani kroky ve sportovním světě vůči Rusku. Co přinesl v tomto ohledu začátek nového týdne, shrnují následující řádky v tomto článku.

Pomoc pro ukrajinské sportovce a rodiny ukrajinských sportovních funkcionářů se rozhodli některé české portovní svazy. Třeba český biatlon nabízí ve svém ubytovacím zařízení na Znojemsku nabízí azyl prchajícím rodinným příslušníkům samotných ukrajinských biatlonistů, ale i trenérů, funkcionářů. "Oni teď řeší opravdu úplně jiné věci než biatlon, než sport. Tam je skutečná válka. Ukrajinský biatlon má od nás příslib, že jim Český svaz biatlonu zdarma poskytne tréninkové zázemí hned, jakmile to situace dovolí," uvedl šéf českého biatlonu Jiří Hamza poté, co telefonoval se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Brynzakem.

Hamza se prakticky ihned po vpádu Ruska na Ukrajinu pustil do soukromé akce, jak sám říká. "Domluvil jsem se, že představitelé ukrajinského biatlonu –⁠ činovníci, sportovci, trenéři –⁠ mohou k nám do Hnanic poslat svoje děti a další rodinného příslušníky. Postaráme se o ně," prozradil.

Zároveň je tak proti tomu, aby za současné situace, kdy nejeden ukrajinský sportovec narukoval do války, ruští sportovci naopak závodili. "A teď si představte, že v tom samém okamžiku Rus Loginov vyhraje závod Světového poháru. Můj osobní názor je, že v danou chvíli nemá Rusko na sportovní mapě místo, a to napříč všemi sporty. Tady není prostor pro kompromisy," nechal se slyšet Hamza, jenž je zároveň i místopředsedou Mezinárodní biatlonové unie (IBU).

A právě v jejich řadách nenašel k tomuto svému návrhu dostatečnou podporu. Na základě stanoviska Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se rozhodla IBU k neutrálním barvám pro ruské a běloruské sportovce. S tímto krokem ale sami Rusové a Bělorusové nesouhlasili a sami se tak rozhodli Světový pohár opustit. Podle Hamzy by bylo dobré, kdyby tyto země momentálně nikde v nčem nezávodily. "Myslím, že ve světle všech lidských tragédií, které se na Ukrajině odehrávají, není teď sportování na mezinárodní scéně vhodné."

K humanitární pomoci se například rozhodl český biatlonový reprezentant Mikuláš Karlík. Ten totiž započal aukci svého olympijského oblečení a podepsaných startovních čísel z pekingské olympiády. K této akci se pak přidaly i Markéta Davidová s Evou Puskarčíkovou.

Svá ubytovací zařízení v areálu Labe arény v Račicích nabízí prchajícím Ukrajincům i Český veslařký svaz. Zároveň odsoudil v pondělí ruskou invazi. "Podporujeme kroky vedoucí k izolaci Ruska a Běloruska od demokratické společnosti, a to včetně zamezení účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních akcích," cituje slova předsedy svazu Ondřeje Šebka tisková zpráva.

Pomáhat mladým ukajinským stolním tenistů a tenistkám hodlá i český svaz stolního tenisu. "Nejsme lhostejní k osudu všech obyvatel Ukrajiny. Po mnoho let spojuje obě naše federace pevné přátelství a také řada sportovních úspěchů," uvedl jeho předseda Zbyněk Špaček, jenž nabízí pro změnu pro mladé ukrajinské sportovce zázemí v Havířově. "Včetně ubytování a stravování a možnosti přípravy v rámci mezinárodních tréninkových kempů pořádaných v NTC."

UEFA přistoupila k vyloučení Spartak Moskva z Evropské ligy

Nadcházejícího osmiinále Evropské ligy UEFA se nedočká ruský klub Spartak Moskva. Toho se totiž Evropská fotbalová unie UEFA rozhodla ze soutěže vyloučit a jeho soupeř Lipsko se tak stalo automaticky čtvrtfinalistou.

Mimochodem, Spartak Moskva byl již jediným ruským zástupcem v letošním ročníku evropských pohárů.

UEFA v rámci sankcí vůči Rusku přistoupí zřejmě k dalším krokům. Například ruské fotbalistky se podle všeho nezúčastní letního mistrovství Evropy v Anglii a tak bude s největší pravděpodobností novým soupeřem Nizozemska, Švédska a Švýcarska ve skupině se stane Portugalsko. O tom se však podle The Times rozhodne v úterý.

Jak informuje agentura SID, tento krok podporují třeba německý či anglický fotbalový svaz. "Nedokážu si představit, že by se mohly hrát zápasy s ruskou účastí. To se nemůže a nesmí stát. Jde tady o válku. Je třeba zaujmout jasné stanovisko," uvedl Peter Peters, kadidát na šéfa německého fotbalového svazu.

Agentura SID pak hovoří ještě o tom, že se UEFA chystá vyloučit ruské týmy ze svých soutěží, jaký to rozhdíl oproti nedělnímu rozhodnutí Mezinárodní fotbalové federace FIFA, která pro zatím nechala Rusko v baráži o MS.

Gazprom už nebude sponzorovat německé Schalke

Poté, co se německý klub Schalke 04 rozhodl v předešlých dnech v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zakrýt logo Gazpromu na svých dresech, nyní se rozhodl s tou ruskou plynárenskou společností smlouvu rovnou ukončit. A to navzdory velkým finančním ztrátám.

Vždyť německý klub měl s Gazpromem podepsaný kontrakt až do roku 2025 a podle agentury SID měl díky němu ročně v kase o devět milionů eur více. Pokud by navíc klub postoupil do nejvyšší Bundesligy, z devíti miliobnů eur by se šlo na 15 milionů eur ročně.

Vedení německého celku došlo k přesvědčení, že i bez peněz od Gazpromu se klub udrží nad hladinou. Navzdory tomu, že ho tíží závazky ve výši cca. 200 milionů eur. "Plnohodnotný finanční chod klubu zůstává tímto rozhodnutím nedotčen. Vedení věří, že bude moci v brzké době představit nového partnera," stojí v prohlášení Schalke.

Zajímavostí pak je, že od chvíle, kdy Schalke zakrylo logo Gazpromu na dresu a místo něj tak na dresu bylo logo samotného klubu, zvýšil se zájem o prodej těchto dresů ve fanouškovském e-shopu.

Podle Hanse-Joachima Watzkeho, dočasného šéfa německého fotbalu se v případě financí od Gazpromu jedná o špinavé peníze a tudíž se jimi nedá sponzorovat německý fotbal.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy