Ukrajinští biatlonisté bojují na frontě, ti ruští a běloruští nemohou závodit. Svitolinová proti Rusce nastoupila

Ukrajiští sportovci v těchto dnech nemají na samotný sport ani pomyšlení. Jejich země je těžce zkoušená oté, co do ní minulý týden vpadla ruská vojska a rozpoutala tam tak největší válečný konflikt v Evropě od roku 1945. Naopak místo toho, aby sportovali, někteří narukovali, aby bránili svou zem. To je třeba případ ruských biatlonistů, třeba takový mistr vstěa a reprezentant na nedávných Zimních olympijských her v Pekingu Dmytro Pidručnyj slouží u národní gardy ve svém rodném Ternopilu. Se zbraní v ruce proti ruským vojákům pak stojí nyní i zlatá olympijská šampionka ze štafet z roku 2014 Julia Džymová. To ruští a běloruští biatlonisté se do konce sezóny tohoto ročníku Světového poháru v biatlonu na základě sankce ze strany Mezinárodní biatlonové ederace IBU na tratích neobjeví.

"Děkuji všem lidem, kteří mi píšou a mají strach o moji rodinu. A také všem, kteří podporují Ukrajinu," uvedl konkrétně třicetiletý Pidručnyj na svém instagramovém účtu. "Momentálně jsem v rodném Ternopilu, kde sloužím u národní gardy. Tahle fotka byla pořízena při náletu," pokračoval dále a dočkal se tak na sociální síti podpory od zahraničních kolegů.

"Buď silný," reagoval na to například německý biatlonista Benedikt Doll, dvojnásobný olympijský bronzový medailista. Podpory se mu dostalo i od Norky Tiril Eckhoffové či od českých biatlonistů Michala Krčmáře a Jessice Jislové.

Mimochodem, kromě těchto ukrajinských biatlonistů se rozhodli bránit svou zem se zbraní v ruce i další ukrajinští sportovci, třeba bývalý profesionální tenista Sergej Stachovskij. A do boje se pochopitelně dal i bývalý boxer Vladimir Kličko, jehož starší  bratr Vitalij zastává v současnosti post starosty Kyjeva.

Mezitím se Mezinárodní biatlonová federace IBU rozhodla sankcionovat ruské a běloruské biatlonisty tím, že jim neumožní start po zbytek této sezóny Světového poháru. Oba národní týmy měly možnost na zbývajících akcích startovat v neutrálních barvách, přičemž by tam nevlály jejich vlajky a nehrály jejich hymny.

Rusové a Bělorusové mající podíl na vpád ruských vojsk na Ukrajinu se tak neukáží na podnicích Kontiolahti, v estonském Otepää a v Oslu na Holmenkollenu. Neukáže se tak na nich ani současně druhá v průběžné pořadí za Marte Olsbuovou Röiselandovou z Norska, na kterou ztrácí 62 bodů, Dzinara Alimbekavová. A na vylepšení své pozice může  zapomenout i osmá Běloruska Hanna Solová. Mezi muži na osmém místě pak figuruje Rus Alexandr Loginov.

Tenistka Svitolinová nakonec proti Ruse nastoupila. Pošle peníze ukrajinské armádě

Přestože zprvu nechtěla v rámci turnaje v mexickém Monterrey nechtěla Ukrajinka Elena Svitolinová nastoupit proti Rusce Anastasie Potapovové. Podle svých slov více své zemi pomůže více tím, že bude hrát.

Názor na věc změnila i přesto, že Ženská tenisová federace WTA nedospěla k tomu, aby Rusky a Bělorusky z turnajů vyloučila, pouze tyto tenistky nebudou hrát pod svými vlajkami. "Dnes to pro mě byl hodně výjimečný zápas. Jsem moc smutná, ale jsem ráda, že hraju. Můj úkol je spojit tenisovou komunitu, aby stála za Ukrajinou, protože co se tam děje, je hrozné," sdělila Svitolinová poté novinářům a pokračovala: "Proto jsem tady. Proto hraji za svoji vlast a dělám všechno pro to, abych svoje postavení a možnosti využila k přesvědčení lidí k podpoře Ukrajiny."

Dvojnásobná účastnice grandslamových semifinále a také tenistka, která v minulosti byla třetí na světě, se rozhodla finančně podpořit ukrajinskou armádu. "Pošlu jí všechny svoje odměny z turnajů," prozradila tenistka.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Biatlon tenis válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy