Další medaile pro Česko. Vondroušová má olympijské stříbro, podlehla Bencicové

Tenistka Markéta Vondroušová má olympijské stříbro. Ve finále dvouhry v Tokiu podlehla dvaadvacetiletá sokolovská rodačka světové dvanáctce Belindě Bencicové ze Švýcarska 5:7, 6:2, 3:6. Česká výprava získala v japonské metropoli sedmou medaili. V neděli si finále zahrají i Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, nejvýše nasazený pár čtyřhry.

Bronz získala čtvrtá nasazená Ukrajinka Elina Svitolinová. Kazašskou soupeřku Jelenu Rybakinovou porazila v utkání o třetí místo 1:6, 7:6, 6:4, když ve druhém i ve třetím setu otočila nepříznivý stav.

Olympijská debutantka Vondroušová se i přes finálovou porážku postarala o největší singlový úspěch českého tenisu. Jediné tenisové zlato získal ještě v československých dobách Slovák Miloslav Mečíř, vítěz dvouhry při návratu tohoto sportu do olympijského programu v Soulu 1988.

Do Tokia se přitom Vondroušová kvalifikovala jen díky tzv. zmraženému žebříčku. V době uzávěrky totiž byla až pátou Češkou za Karolínou Muchovou, na kterou letenka nezbyla.

Vondroušová, která letos v březnu v Miami vyhrála jediný dosavadní zápas s Bencicovou, vstoupila do finále prohraným podáním, ihned to však dokázala o dva roky starší soupeřce se slovenskými kořeny oplatit. Vyrovnaný, bezmála hodinu trvající první set rozhodly ve 12. gamu chyby předloňské finalistky Roland Garros, která je na žebříčku WTA o 30 příček za Bencicovou.

Cestou do tokijského finále prohrála česká tenistka v pěti zápasech jediný set, vyřadit dokázala i domácí hvězdu Naomi Ósakaovou. Druhý dílčí nezdar na turnaji ji nijak nepoznamenal, po dvou brejcích získala druhou sadu a nadějně vstoupila i do třetího dějství.

Zbytek zápasu ale patřil Bencicové, i když ji trápil puchýř na noze. Vítězka čtyř turnajů WTA otočila na 3:1, Vondroušová vyrovnala, avšak to bylo její poslední vzepětí. Při svém podání neuhrála ani fiftýn a Bencicová při druhém mečbolu zápas ukončila. Return české hráčky dopadl do autu a zápas o zlato po dvou a půl hodinách skončil. V Tokiu už v tu chvíli byla skoro půlnoc.

Související

Více souvisejících

Markéta Vondroušová (tenistka) Olympijské hry 2021 (Tokio)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy