Život v nové kosmické lodi NASA? Nebude to žádná sláva

Po dlouhých letech inženýři NASA začali připravovat novou kosmickou loď. Orion, jak se nové hvězdné plavidlo nazývá by mělo být připraveno k prvnímu pilotovanému letu do pěti let.

Program probíhá, jíž od roku 2006 a první testovací let bez posádky měl proběhnout již v roce 2011 a s posádkou o pět let později. V programu však došlo ke škrtům a celý vývoj se zpozdil.

K prvnímu testovacímu letu bez posádky došlo až v roce 2014. Posádky by do nového stroje, který má na oběžnou dráhu vynést nová raketa SLS (Space Launch System), která by měla být hotová v roce 2019.

Loď by měla vážit celkem 25 tun. Servisní modul 15 tun a návratový modul 10 tun. Na délku by měl mít stroj 8,10 metrů, v průměru 5,3 a rozpětí by mělo být 4 metry. Čtyřčlenná posádka by se měla směstnat do 9 metrů čtverečních.

„Je trochu stísněná,“ odpověděl na otázku BBC, co si myslí o nové lodi, zkušený astronaut Steve Bowen, „Nevím, jak si v ní čtyři lidi najednou protáhnou končetiny. Ale až skončíme, bude to určitě možné.“

Pro loď je potřeba stále vyvinout a dostat mnoho systému od ventilace po toaletu. Na rozdíl od raketoplánu by loď měla mít i záchranný systém, který by v případě nebezpečí při startu měl astronauty odpálit i s lodí do bezpečí.   

Orion by pak v budoucnosti měl sloužit k cestám na Měsíc a jeho návratový modul i pro výpravu při cestě zpět z Marsu. Paradoxně největší nebezpečí bude představovat přistání. Letectvo nemá tak silné vrtulníky, aby mohlo z moře modul vytáhnout. Astronauti budou muset počkat na záchranná plavidla. Vzhledem k tomu, že mnozí budou po dlouhých letech pobytu ve vesmíru oslabení, mohlo by při nehodě a průsaku vody, dojít k tragédii.   

Související

kosmická loď Orion

NASA: Modul Orion, který obletěl Měsíc, dopadl do Tichého oceánu

Modul Orion dnes dopadem do Tichého oceánu završil svou cestu okolo Měsíce. Předtím při průletu zemskou atmosférou zvládl nejkritičtější část testovací mise Artemis I amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), při níž se dostal dál od Země než kterékoliv jiné kosmické plavidlo navržené pro posádku. Do vod u mexického ostrova Guadalupe dopadl v 18:40 SEČ, nyní ho z oceánu vyzvedne loď amerického námořnictva.
NASA zveřejnila unikátní snímky z misí Apollo

NASA kvůli Blue Origin pozastavila projekt pilotovaného letu na Měsíc

Tendr na výrobu obytného lunárního modulu projektu Artemis vyhrála společnost SpaceX. Výběrové řízení však napadly neúspěšné společnosti a nyní vše doputovalo až k soudu. Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) proto projekt pozastavila do vynesení verdiktu, které je naplánováno na 1. listopadu.

Více souvisejících

kosmická loď Orion vesmir vesmírný program Apollo (NASA)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy