Malér na internetu: Z erotických webů někdo ukradl 412 milionů hesel, týká se to i Čechů

Praha - Z americké erotické seznamky Adultfriendfinder.com a dalších podobných webů společnosti Friend Finder někdo odcizil 412 milionů hesel. Mezi nimi jsou i přístupové údaje k 250.000 e-mailům s českou doménou @seznam.cz.

Uvedly to dnes servery Lupa.cz a ZDnet s odkazem na web LeakedSource. Seznam.cz se snaží seznam adres získat, aby u nich mohl preventivně vynutit změnu hesel. Únik hesel se podle mluvčí Seznamu Ireny Zatloukalové týká služby Adult Friend Finder, nikoliv hesel do e-mailové služby Seznam.cz.

Informace o útoku hackerů se podle Lupy objevila již v polovině října, až v neděli ale přišly zprávy o rozsahu odcizených údajů.

Téměř 340 milionů hesel pochází z Adultfriendfinder.com, jedné z největších sexuálně orientovaných seznamek, dalších 60 milionů hesel je z chatovací služby Cams.com a 1,5 milionu z podobných stránek Stripshow.com. Přes sedm milionů hesel uniklo z webu Penthouse.com. Součástí úniku je i 15 milionů hesel k účtům, které již jejich uživatelé smazali.

Uniklé databáze, které se objevily na internetu, obsahují uživatelská jména, e-mailové adresy, hesla a datum poslední návštěvy uživatele. Přes 900.000 účtů mělo heslo "123456" a přes 600.000 účtů heslo "12345", řadu po sobě jdoucích čísel využívaly i další stovky účtů. Celkem 86.000 uživatelů mělo heslo "querty" a 101.000 "password".

Podle internetového odborníka Daniela Dočekala by majitelé kompromitovaných účtů měli svá hesla co nejdříve změnit, a to případně i na dalších službách, ke kterým se prostřednictvím daného e-mailu přihlašují.

Související

Bohumil Kartous Rozhovor

Dezinformátoři a populisté budují tyranii hlouposti, říká mluvčí Elfů Bob Kartous

Jak silná je aktuálně česká dezinformační scéna? Jak se daří českému státu bojovat proti falešným zprávám a antisystémovým hnutím? A jaká jsou největší nebezpečí v internetovém prostoru? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy.cz zeptaly pedagoga a mluvčího Českých elfů Bohumila Kartouse, jenž je kromě toho také autorem dvou knih – No Future a nedávno vydané Future ON!.

Více souvisejících

internet Seznam.cz Adultfriendfinder.com

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy