NASA zařídí pozemšťanům zaslání jejich jména na Mars

Washington - Na Mars se můžete dostat, aniž byste na něj opravdu vkročili. Americká NASA totiž nabízí každému virtuální palubní lístek. Jméno bude zaneseno na mikročip v novém marsovském robotu InSight.

Robot InSight se vydá na Mars příští rok. Vědci si od něj slibují nové informace o rudé planetě a nepřímo také Země. Součástí zařízení bude seizmograf, který má měřit otřesy na planetě a sledovat dopady meteoritů. Kromě toho se má InSight provrtat tak hluboko pod povrch Marsu, jako žádný jeho předchůdce.

Na webové stránce mars.nasa.gov/syn/insight bude do 1. listopadu možné uvést jméno a příjmení, a to pak příští rok v květnu zamíří i s robotem na Mars.

První vlnu zápisů NASA spustila už v roce 2015, kdy se nechalo nabídkou NASA zlákat více než 825.000 lidí. InSight měl být na Mars vyslán původně už v prosinci 2015, ale kvůli technickým problémům byla mise odložena až na rok 2018.

Díky odkladům mohl být přidán ještě druhý mikročip, který bude možné zaplnit jmény dalších pozemšťanů. Pokud už nyní vše půjde podle plánu, přistanou na Marsu v listopadu 2018. "Mars naplňuje nadšením fanoušky vesmírných letů všeho věku," řekl vedoucí mise Bruce Banerdt. "Tato možnost z nich učiní součást kosmické lodě, která bude zkoumat vnitřek rudé planety," dodal Banerdt.

Související

Mars

NASA odhalila kusy ledu v kráteru na Marsu

Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že její přístroje na Marsu a jeho oběžné dráze zaznamenaly tvorbu jednoho z největších kráterů v historii mise na rudé planetě. V kráteru i jeho okolí jsou velké kusy ledu, jejichž přítomnost může být rozhodující pro budoucí misi člověka na Mars, uvedli vědci na dnešní tiskové konferenci.

Více souvisejících

vesmír, Mars NASA InSight (robot na Mars) USA (Spojené státy americké) vesmir

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy