Už žádné ručičkové hodiny ve školách? Učitelé je odstraňují, důvod je velice bizarní

Školy ve Velké Británii odstraňují ručičkové hodiny z místností, kde žáci píší testy a zkoušky. Teenageři totiž nejsou schopni určit z nich správný čas, říká sdružení ředitelů a učitelů. Zprávu přinesl britský deník The Telegraph.

Učitelé ze zkušebních místností odstraňují ručičkové hodiny a nahrazují je digitálními. Změna přišla poté, co si žáci stěžovali, že mají problém vyčíst správný čas na analogových hodinách. Malcolm Trobe, zástupce generálního tajemníka Asociace školních a vysokoškolských ředitelů (ASCL) vysvětluje, že mladí lidé si zvykli na používání digitálních zařízení.

„Současná generace není tak dobrá při čtení tradičních hodin jako starší generace," řekl pro The Telegraph. „Jsou zvyklí vidět digitální zobrazení času na svém telefonu, na svém počítači. Téměř všechno je digitální,“ vysvětluje.

Bývalý ředitel Trobe také zdůrazňuje, že učitelé chtějí, aby se jejich žáci během zkoušek cítili co nejvíce uvolněně. Mít tradiční hodiny v místnosti ale pro ně může být příčinou zbytečného stresu. Školy se proto snaží studentům situaci co nejvíce ulehčit. „Nechcete, aby pořád někdo zvedal ruku a ptal se, kolik času ještě zbývá,“ uvádí.

Trobe také dodal, že se obecně předpokládá, že když studenti přejdou na střední školu, budou umět vyčíst čas i z hodin s ručičkami. „Ve skutečnosti to tak ale není,“ připouští. „Možná je trochu smutné, když teenageři, kteří přicházejí, nejsou schopni rozpoznat čas na hodinkách," řekl.

Přední britská pediatrička na začátku tohoto roku navíc varovala, že pro děti je kvůli nadměrnému využívání technologií stále těžší držet pero. Doktorka Sally Payneová uvedla, že když děti dostanou ve škole tužku, nedokáží ji v řadě případů ani správně uchopit. „Abyste mohli držet tužku a hýbat jí, potřebujete dobře ovládat jemné svaly v prstech. Děti potřebují rozvíjet tyto dovednosti," řekla.

„Je jednodušší dát dítěti iPad, než ho povzbudit k tomu, aby cvičilo svaly při hraní si se stavebnicí, stříhání a lepení, nebo tahání hraček. Právě proto se u nich nevyvíjí základní schopnosti, které jsou potřebné k uchopení tužky,“ dodala.

Související

Hodinky

Jak Britové řeší Brexit? Kupují švýcarské hodinky

Britové v chaosu kolem brexitu houfně nakupují švýcarské hodinky. Jejich dovoz do Británie od začátku roku výrazně stoupl a za březen by se podle údajů Svazu švýcarského hodinářského průmyslu mohl meziročně zvýšit o 76 procent. Obyvatelé Spojeného království si dělají zásoby, protože není jasné, zda případný brexit bez dohody nepřeruší dodávky, řekl agentuře DPA člen Svazu Philippe Pegoraro.
Čas

Konec střídání času? Zimní čas je lepší pro přirozené střídání světla a tmy

Při celoročním ustálení času by měl být zaveden zimní, tedy standardní středoevropský čas. Lépe by vyhovoval přirozenému přírodnímu cyklu střídání světla a tmy daného otáčením Země kolem své osy. V rozhovoru s ČTK to uvedla bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová. Zavedení letního času by podle ní v zimě způsobilo delší tmu ráno a delší světlo večer. Hodinový posun při přechodu na letní čas a zpět způsobuje problémy s psychickou i fyzickou výkonností, upozornila.

Více souvisejících

Hodinky Velká Británie Čas děti Školství

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 26 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy