Vizionář Musk představil další plán. A změna to bude revoluční

Mys Canaveral - Soukromá americká vesmírná společnost SpaceX chce připravovat k dalšímu letu použitý první stupeň své konečné verze rakety Falcon 9 do 24 hodin. Po pátečním úspěšném startu nového Falconu 9 to prohlásil zakladatel SpaceX Elon Musk. Ten také očekává, že díky pokročilému systému opětovného využívání raketových komponentů se náklady na odbavení rakety v budoucnu dostanou pod pět milionů dolarů (107 milionů korun).

SpaceX již v minulosti úspěšně použila recyklovaný první stupeň, nikdy ale stejný stupeň neletěl do kosmu více než dvakrát. To se s konečnou verzí Falconu 9 označované jako Block 5 změní. Musk prohlásil, že první raketový stupeň Blocku 5 bude prakticky bez údržby létat do vesmíru nejméně desetkrát, teprve poté podstoupí renovaci.

"Jedinou věc, kterou bude třeba udělat, je natankovat nové palivo a znovu letět," řekl Musk novinářům. "Jsme přesvědčeni, že první stupně Blocku 5 jsou schopné zvládnout před vyřazením nejméně sto letů. Možná více," dodal.

Doposud SpaceX uváděla, že použitý stupeň by měl být připraven k dalšímu letu do 48 hodin, Musk má ale mnohem smělejší plány. "Naším cílem, abychom ukázali, co podle nás znamená znovuvyužitelnost, je nejpozději do příštího roku předvést dva starty toho samého Blocku 5 na oběžnou dráhu během 24 hodin," prohlásil Musk.

V nadcházejícím roce také Musk předpokládá, že první stupeň Blocku 5 zaznamená deset letů v řadě. Opětovné využívání raketových stupňů je cestou k výraznému zlevnění cest do kosmu. SpaceX rovněž usiluje o recyklaci aerodynamického krytu nákladového prostoru a o opětovné využívání druhého raketového stupně.

"První stupeň tvoří zhruba 60 procent nákladů, druhý asi 20 procent, aerodynamický kryt asi deset procent a dalších deset procent stojí samotný start. Pokud tedy dokážeme znovu použít všechny části rakety, tak to bude vůbec první zcela opakovaně využitelný orbitální dopravní prostředek. A také budeme schopni snížit cenu startu o řád," řekl Musk s tím, že cena by se mohla dostat pod šest či pět milionů dolarů. To je desetkrát méně, než kolik si nyní SpaceX za start účtuje.

Musk novinářům rovněž řekl, že nový Falcon 9 splňuje všechny přísné požadavky amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pro lety s lidskou posádkou. Zdůraznil, že Block 5 byl navržen tak, aby se z něj stala nejspolehlivější raketa dosavadní historie.

Falcon 9 ve verzi Block 5 je konečným vývojovým stupně tohoto typu rakety. Ačkoli i Musk předpokládá, že v budoucnu dozná drobných změn v souvislosti s letovými zkušenostmi, s žádnou zásadní úpravou či novou verzí se již nepočítá. SpaceX se chce místo Falconu 9 nyní zaměřit na dokončení vývoje zcela nové opětovně využitelné rakety BFR, se kterou chce nejen dopravovat náklad a posádku na oběžnou dráhu kolem Země, ale i kolonizovat Mars.

Související

Raketa Falcon 9 |

Z amerického kosmodromu odstartovala raketa Falcon 9, na ISS veze novou posádku

Z amerického kosmodromu dnes odstartovala raketa Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon, jež míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se čtyřčlennou posádkou. Jsou v ní dva Američané, Rus a občan Spojených arabských emirátů (SAE), který bude na ISS jako teprve druhý astronaut z arabského světa. K vesmírné stanici mají dorazit podle agentury AP v pátek ráno SEČ.

Více souvisejících

Raketa Falcon 9 Elon Musk vesmir

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

Zdroj: David Holub

Další zprávy