Žebříček mobilů: Který je nejchytřejší a který nejhloupější?

Praha - Každý rok jsou na veletrhu MWC v Barceloně vyhlášeny nejlepší mobilní telefony, tablety, aplikace, inovace a výrobci. Podívejte se kdo letos vyhrál a získal ceny za celý uplynulý rok.

Světový mobilní kongres v Barceloně není jen místem představení mnoha novinek, s nimiž se budeme setkávat po celý následující rok, ale také akcí, na které odborníci vyhlašují ceny GSMA (GSM Association) za uplynulé období. Ceny jsou rozděleny mezi mobilní zařízení, služby, aplikace atd. V našem přehledu se dozvíte, jaký mobil nebo tablet si máte koupit, pokud hledáte to nejlepší na světě. Nechybí ani přehled oceněných aplikací.

Nejlepší chytrý telefon: Samsung Galaxy S IIISamsung porazil konkurenci v podobě Apple iPhone 5, HTC J Butterfly, Nokia Lumia 920 nebo protivníka z vlastní stáje Samsung Galaxy Note II. Chytrý telefon Samsung Galaxy S III je vybaven dotykovým displejem s úhlopříčkou 4,8" a rozlišením 1280x720 bodů, čtyřjádrovým procesorem, pamětí 16 GB s možností rozšíření micro SD/SDHC kartami. V současné době se prodává za 11-13000 Kč včetně DPH.

Nejlepší „hloupý" telefon: Nokia Asha 305V originálu je tato kategorie označena jako „feature phone" a patří do jednoduché telefony bez otevřeného operačního systému. Mezi nominované telefony patřily například modely Nokia 103, Asha 302, Asha 305 a Samsung C3312 Duos. Ocenění nejlepšího mobilu v této kategorii nakonec získal telefon Nokia Asha 305.

Asha uživateli nabídne 3palcový dotykový displej s rozlišením 240x400 bodů, přehrávání hudby, poslech rádia, přeinstalované hry. Vnitřní paměť má kapacitu 10 MB, rozšíření je možné pomocí microSD/SDHC karet s kapacitou až 32 GB. Výrobce o telefonu tvrdí, že je jednoduchý a zábavný. My dodáváme, že je také levný, protože stojí méně 1600-1900 Kč. Díky nízké ceně se pro řadu lidí stal prvním telefonem s dotykovým ovládáním.

Nejlepší tablet: Google Nexus 7 (Asus)Mezi tablety bylo také hodně těsno. O přízeň poroty se ucházely iPady od Applu, Amazon Kindle Fire HD 8.9, Samsung Galaxy Note 10.1 nebo Transformer Infinity a Google Nexus 7, oba od Asusu. Posledně jmenovaný produkt Google Nexus 7 nakonec vyhrál. Uživatelé si mohou vybírat mezi verzemi s 16 GB nebo 32 GB paměti, obě mají rychlý čtyřjádrový procesor, 7palcový displej s rozlišením 1280x800 obrazových bodů a operační systém Android 4.1. Levnější verze se 16 GB paměti je v prodeji za 5500-5900 Kč, vybavenější varianta je přibližně o 2000 Kč dražší.

Nejlepší aplikace aneb Co nacpat do chytrého telefonuVýběr aplikací závisí na tom, zda mobilní zařízení používáte pro osobní potřebu a zábavu, nebo na něm chcete i pracovat. Nejlepší aplikací pro domácí spotřebitele byl vyhlášen Facebook, nejlepší aplikací pro podnikání se stal propracovaný zápisník Evernote. Celkové vítězství si odnesla aplikace Waze, která umožňuje řidičům informovat o dopravních zácpách a podle zaslaných pokynů se problematickým místům vyhnout.

Největší počet ocenění si ve výčtu všech kategorií odnesla společnost Samsung. Kromě nejlepšího chytrého telefonu Samsung Galaxy S III byla oceněna i za nejlepší mobilní zařízení v oblasti spotřební elektroniky - Samsung Galaxy Camera, stala se výrobcem roku, byla vyhlášena firmou s nejlepší mobilní infrastrukturou a získala cenu také za výjimečné mobilní technologie.

Související

Zásilkovna

Zásilkovně zůstaly viset zásilky v Liberci. Firma slibuje refundace

Zásilkovna přiznala potíže, které mohly potkat zásilky některých klientů, pokud cestovaly k adresátům přes liberecké depo. Podle firmy tam ve čtvrtek 31. srpna došlo ke škodní události, která znemožnila doručení. Sklad je dle dostupných informací uzavřený, přičemž zboží zůstalo uvnitř. Důvodem jsou spory mezi společnostmi. 
Ilustrační fotografie.

Firmy kvůli válce na Ukrajině revidují dodavatelské řetězce. Je to nelehký úkol

Téměř čtyři měsíce trvající ruská barbarská agrese na Ukrajině výrazně zatěžuje stále více globální dodavatelské řetězce - od samotných komodit, přes nejrůznější typy čipů až třeba po automobilové díly či součástky. Producenti právě z automobilového průmyslu, jako je třeba tuzemská Škoda Auto, jsou proto považováni nejen ekonomy, ale stále více i politickými lídry za jedno z vůbec nejohroženější odvětví ekonomiky. Není proto divu, že některá média, ať už specializovaná na ekonomiku, či jen zpravodajství, upozorňují na to, že právě kvůli ruské agresi na Ukrajině a významnému zpřetrhání dodavatelských řetězců je nutné počítat třeba i se zastavením automobilové produkce u řady z nich. Nutnost stát se odolnějšími a najít bezpečnější a efektivní dodavatele proto bude klíčovou otázkou nejbližší doby.

Více souvisejících

zboží cena mobily

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 3 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 3 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

EU se snaží přivést Izrael k rozumu: Izraelské příkazy k evakuaci Rafahu znamenají to nejhorší

Izrael musí upustit od pozemní ofenzívy v Rafahu na jihu Pásma Gazy, prohlásil v pondělí šéf evropské diplomacie Josep Borell. Dodal, že EU a mezinárodní společenství "mohou a musí" jednat, aby takovému scénáři zabránily. Nesouhlas s izraelskou ofenzívou vyjádřila také Paříž, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy