Revoluce ve fyzice: CERN hlásí objev, potvrzena existence další částice

Ženeva - Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) potvrdila existenci další subatomární částice. Jedná se o pentakvark, o němž již v 60. letech 20. století hovořili američtí fyzikové Murray Gell-Mann a Georg Zweig.

CERN uvedl, že pentakvark zjistili vědci pracující s Velkým hadronovým urychlovačem (LHC), který je nejvýkonnější na světě.

Zweig, který v roce 1969 dostal za svou práci Nobelovu cenu, termín kvark vymyslel. Pojmenoval tak stavební bloky tvořící hadrony, což je další subatomární částice, jako například protony či neutrony. Hadrony se dělí do několika kategorií, do jedné z nich patří i zmíněné protony a neutrony, které se skládají ze tří kvarků.

Dosud byly nalezeny pouze hadrony, které mají dva či tři kvarky. Vědci také mají indicie o existenci hadronu tvořeného čtyřmi kvarky, což je takzvaný tetrakvark.

Zdroj: YouTube

V minulosti byl nález pentakvarku, který je složen ze čtyř kvarků a jednoho antikvarku, opakovaně ohlašován. Nikdy se však při ověřování nepodařilo jeho existenci prokázat. Podle expertů se ale nynější výsledky CERNu, které organizace předložila odbornému žurnálu Physical Review Letters, jeví jako spolehlivé.

"Jsou opravdu přesvědčivé, z části díky jasnosti jejich experimentálních dat, ale také tím, že nemohu najít žádné jiné životaschopné vysvětlení," citovala agentura AP teoretického fyzika Erica Swansona z univerzity v Pittsburghu. Swanson, který se na výzkumu s urychlovačem částic nepodílel, označil důkaz o existenci pentakvarku za obrovskou vzpruhu pro fyzikální výzkum.

"Každá částice, kterou známe, je až na výjimku několika podivínských částic složena z kvarku a antikvarku nebo třech kvarků. To je to, co tvoří hmotu ve vesmíru, z čeho jsme my, Země a Slunce," řekl Swanson. Dodal, že pokud se pentakvark potvrdí, bude to znamenat zcela nový úhel pohledu na fyziku. Studium pentakvarku může vědcům pomoci lépe porozumět tomu, jak je hmota tvořena.

"Bude-li to skutečně objev, bude významný, nicméně jeho význam nedosáhne úrovně významu objevu Higgsova bosonu. Je to objev nové kombinace kvarků a antikvarků, která dosud nebyla pozorována a která není v rozporu s 'vyšším principem mravním' (fyzikálními zákony)," řekl ČTK český fyzik Jiří Chýla.

Související

CERN

Obrovský nárůst cen energií dopadá i na vědce. CERN se uchýlil k "zimnímu spánku"

Obrovský nárůst cen energií nedopadá jen na domácnosti a firmy, ale i na špičkové vědce. Šetřit tak letos bude i Evropská laboratoř jaderného výzkumu (CERN), která už 28. listopadu, tedy o dva týdny dříve, než je obvyklé, k "zimnímu spánku" pošle největší urychlovač částic na světě. V příštím roce začne zimní údržba Velkého hadronového urychlovače (LHC) ještě dříve.

Více souvisejících

CERN Vědci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy