Naše země bude roztrhána a vypaří se. Takový osud ji předpovídá NASA

Cambridge - Astronomický objekt, v odborné mluvě bílý trpaslik, nacházející se v souhvězdí Panny, byl označen úřadem NASA za "hvězdu smrti", která ničí obíhající nebeská tělesa. Něco podobného prý doposud nebylo k vidění.

Andrew Vandenburgh z Harvard-Smithsonianova centra pro Astrofyziku v Cambridge (Massachusetts) tvrdí, že podobný případ je naprosto ojedinělý. "Žádný člověk dosud nic takového neviděl. Jsme svědky likvidace jednoho solárního systému." Jak uvedlo zmíněné centrum, objekt se nachází na oběžné dráze asi 830 000 km od hvězdy, což je zhruba stejná vzdálenost jako ze Země na měsíc. 

Vědci z NASA využívají k pozorování "hvězdy smrti" Keplerův dalekohled. Podle jejich názoru by záhadným objektem mohla být planeta, jejíž oběžná dráha se stala nestabilní a svými úlomky se může stát smrtelným nebezpečím pro okolní planety. 

Vědci se shodují, že něco podobného jako v souhvězdí Panny by mohlo nastat i v připadě planety Země.

"Je naprosto úžasné, že astronomové konečně mohou podobný proces »boje planetárních soustav« zaznamenat, nikdy předtím podobnou možnost neměli. Co se týče Země, její poslední dny jsou skutečně hodně dalekou budoucností, ale díky podobnému zkoumání můžeme získat představu, co tu asi nevyhnutelně nastane," říká astronomka Francesca Faedi z univerzity ve Warwicku.

Bílý trpaslík není žádná postavička z komiksu, jde o astronomický objekt vznikající zhroucením hvězdy průměrné nebo podprůměrné hmotnosti. Kvůli malé hmotnosti u něj v jádře nedochází k fúzi uhlíku. Když je ukončeno spalování hélia, odhodí své vnější vrstvy a ty vytvoří planetární mlhovinu. Na místě původní hvězdy zůstane jen neaktivní jádro skládající se převážně z uhlíku a kyslíku.

Související

Více souvisejících

NASA sluneční soustava Země

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy