V boji proti malárii by mohla pomoci kuřata. Vědci zjistili zajímavou věc

Addis Abeba - Loni na malárii v Africe zemřelo 400 tisíc lidí. Účinný lék stále neexistuje, nicméně novou nadějí by se mohla stát kuřata.

Komáři přenášející malárii se snaží vyhnout se pachu živých kuřat. Etiopští a švédští vědci umístili klec s živým kuřetem do blízkosti lůžek, v nichž spali pod moskytiérou dobrovolníci. "Kořist", z níž chce sát krev, komár vyhledává podle pachu a jak vyplývá ze studie publikované v časopise Malaria Journal, kuřatům se vyhne.

Habte Tekie z univerzity v Addis Abebě řekl, že kuřecí pach by bylo možné extrahovat a použít do repelentů.

Při pokusech, které byly dosud provedeny, se používaly také látky extrahované z peří kuřat. Prokázalo se, že v pasti, která byla umístěna poblíž lůžka dobrovolníků, uvízlo mnohem méně komárů, když poblíž bylo kuře.

Počet obětí malárie se daří od roku 2000 snižovat díky insekticidům a moskytiérám. Vědci informaci o odpuzovacích vlastnostech kuřecího pachu považují za dobrou zprávu. Někteří komáři totiž začali prokazovat rezistenci na insekticidy.

Související

Komáři

Kombinace léků může snížit počet případů malárie až o 70 procent

Kombinace několika dávek vakcíny proti malárii a preventivního užívání antimalarik poskytuje zhruba 70procentní ochranu proti těžkému průběhu onemocnění, hospitalizaci a úmrtí na tuto infekci. Vyplývá to z klinické studie vědců z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny (LSHTM).

Více souvisejících

Malárie komáři Vědci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy