Krvežízniví psychopati nebo oběti vlastní doby? Jak se rytíři vyrovnávali s násilím a smrtí

Kodaň - Z historie se dochoval nespočet dokumentů o chrabrých skutcích středověkých rytířů. O jejich statečnosti a bitvách jsou napsány stovky knih a natočeny tisíce filmů. V představách většiny lidí je pak rytíř vyobrazen jako nelítostný vrah, který si masakrování užíval. Jaké emoce tito středověcí bojovníci skutečně prožívaly a jak se vyrovnávali s násilím?

Řada výzkumů předkládá fakt, že středověcí rytíři byli vycvičení profesionální zabijáci, kteří vraždili z nutnosti. Naproti tomu studie dánského historika Thomase Heebøll-Holma z kodaňské univerzity nevykresluje rytíře jako chladnokrevného vraha. Holm se ve svém výzkumu života středověkých rytířů zaměřil především na to, jak se tito muži vyrovnávali se svým posláním a jak nesly následky svých skutků.

Stejně jako většina lidí v dnešní době si ani středověcí rytíři v násilí nelibovali. Velkou roli samozřejmě hraála tehdejší doba, která měla na rytíře vliv. V období nekonečných válek neměli moc na vybranou, než jít a zabít nebo být zabiti. Vraždění hlava nehlava se tedy spíše rovnalo boji o přežití, ale ani přesto se muži s násilím nevyrovnávali moc dobře a rozhodně po něm neprahli.

Jako názornou ukázku uvádí Holm incident, který se stal ve 14. století v Paříži. Muž zabil svojí ženu a její bratři po něm požadovali, aby jim zaplatil za urážku, kterou kvůli ztrátě své sestry utrpěli. To švagr odmítl. Bratři se ho několikrát marně snažili přesvědčit, aniž by museli použít násilí.

Nakonec však zvítězila pomsta a bratři švagra zabili. Obratem byli postaveni před soud, který jim však posléze udělil milost. Soudce uznal, že ačkoliv nedostali příležitost, snažili se incident vyřešit nenásilnou cestou, a proto nebudou potrestáni.

V polovině 14. století napsal člen templářského řádu Geoffroi de Charny Knihu o rytířství, ze které Holm usuzuje, že muži té doby trpěli velkými problémy a nesnadno se vyrovnávali se smrtí a násilím kolem sebe. V knize se hovoří o značných psychických problémech, které následovali po tom, co museli vraždit nebo když viděli své blízké zemřít krutou smrtí.

Zdroj: YouTube

Často bylo u rytířů popisováno nechutenství k životu, pocit beznaděje či nespavost. Právě takové příznaky se objevují i u vojáků dnešní doby a jsou typické pro posttraumatický stresový syndrom. Ten přichází po nějaké otřesné události, kterou není člověk schopen vstřebat jako například právě válka, ohrožení vlastní nebo někoho blízkého.

De Charny se ve své knize kromě popisu symptomů snaží rytířům poradit, jak takové situace zvládat. Podle něj je jediným řešením, jak se vyrovnat se stresem a psychickou zátěží to, aby rytíři bojovali za správnou věc a neprolévali krev pro nic za nic.

Související

Krásy Skotska, Edinburgh

Černá královna krásy? Afričanka Elen More ovládla královský dvůr

Na dvorech středověkých panovníků se dalo najít leccos. Od exotických zvířat, přes nejrůznější umělce, šašky, alchymisty a šarlatány až po nejrůznější zvláštní existence. Oblíbenou figurkou byl také často dvorní mouřenín. Málokdo by ale hledal Afričany na dvoře skotských králů. Přesto se na začátku 16. století v Edinburghu objevila i černá královna krásy Elen More. A nebyla jedinou.
Rytíř, ilustrační foto

Křižáci a křižačky? Ženy se chopily zbraně a šly dobýt Jeruzalém

Když se zmíní slovo křížové výpravy, není těžké si představit zástupy rytířů v pláštích označených křížem táhnoucí sluncem rozpálenou pouští do Svatého města Jeruzalém. Málokdo ale k těmto poutníkům-bojovníkům přiřadí příslušnice něžného pohlaví. Přesto se ale ženy na křížových výpravách objevovaly. A nebylo jich málo.

Více souvisejících

rytíři historie

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy